Cel puțin un jurnalist de investigație rus a fost reținut și percheziții ale poliției au loc marți în locuințele altor doi după ce aceștia au anunțat o nouă anchetă privind presupusa avere ascunsă a ministrului de interne Vladimir Kolokoltsev, relatează Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Site-ul de investigații Proekt a anunțat că redactorul-șef adjunct al publicației, Mihail Rubin, a fost arestat în fața locuinței jurnalistei care a realizat ancheta, Maria Zholobova, unde poliția efectua deja percheziții.

Ofițerii efectuau percheziții și la locuința lui Roman Badanin, redactorul-șef al Proekt.

Poliția ar fi justificat descinderile cu un dosar penal de defăimare deschis în 2017 privind o știre care dezvăluia legăturile președintelui rus Vladimir Putin cu Ilya Trauber, un om de afaceri suspectat de conexiuni cu mafia, potrivit site-ului independent de monitorizare a poliției OVD-Info.

Badanin ar fi suspect în acest dosar, potrivit avocatei sale, Anna Bogatyreva, în pofida faptului că termenul de prescripție a faptelor a expirat în 2019.

Maria Zhobolova a declarat că perchezițiile efectuate de poliție au legătură cu ancheta Proekt ce-l vizează pe ministrul de interne Kolokoltsev.

„Razia coincide îndeaproape cu investigația noastră asupra lui Kolokoltsev, care trebuie să apară astăzi. Am făcut anunțul ieri, poate a fost un fel de declanșator pentru sosirea lor”, a declarat jurnalista.

Ancheta realizată de Zhobolova afirmă că ministrul rus de interne este proprietarul real al unei vile în valoare de 200 de milioane de ruble (2,8 milioane de dolari) din cea mai bogată suburbie a Moscovei, proprietatea fiind trecută în acte pe numele unei rude îndepărtate a lui Kolokoltsev.

Proekt a scris de asemenea că fiul lui Kolokoltsev, Alexandr, deține proprietăți imobiliare de lux în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari, acestea fiind obținute în urma legăturilor avute cu mafia rusă care ar fi susținut ascensiunea meteorică a tatălui său până în funcția de ministru.

Jurnaliștii de la Proekt au afirmat că ministerul de interne a catalogat drept „lipsite de etică” întrebările lor privind averea lui Kolokoltsev.

Proekt este unul dintre cele mai cunoscute site-uri de investigații din Rusia, jurnaliștii săi publicând investigații incendiare despre presupusa fiică ascunsă a lui Vladimir Putin, proprietățile de lux ale noului prim-ministru Mihail Mișustin și averea ilicită a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

REFERINȚĂ: