UE a denunţat joi noile arestări de opozanţi în Belarus 'pentru a reduce la tăcere vocile disidente' şi are în vedere noi sancţiuni ţintite împotriva regimului, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

'Acest nou val de represiune este o dovadă suplimentară că regimul Lukaşenko duce o campanie sistematică şi bine orchestrată cu scopul ultim de a reduce la tăcere toate vocile disidente rămase şi de a suprima spaţiul civic în Belarus', denunţă Borrell într-un comunicat.

Josep Borrell a cerut 'eliberarea imediată a apărătorilor drepturilor omului reţinuţi, precum şi a altor deţinuţi politici, al căror număr continuă să crească şi care în prezent depăşeşte 550' de persoane. 'UE este pregătită să ia în calcul noi măsuri restrictive, conform abordării sale graduale', a spus el.

Uniunea Europeană pregăteşte de asemenea 'sancţiuni economice mai severe' pentru a opri trecerile ilegale de migranţi din Belarus în ţări membre ale blocului comunitar, a avertizat Josep Borrell după o reuniune, luni, cu miniştrii de externe din UE.

Sancţiunile individuale au vizat până în prezent înalţi responsabili şi oameni de afaceri din Belarus. Sancţiunile economice au afectat sectoarele-cheie ale potasiului, petrolului şi tutunului. Lista neagră a UE pentru Belarus numără 166 de persoane, între care preşedintele Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, precum şi 15 entităţi legate de regim.

Ca represalii, Belarus şi-a suspendat participarea la Parteneriatul estic al UE şi şi-a rechemat ambasadorul de la Bruxelles.

Serviciile de securitate din Belarus au efectuat percheziţii miercuri la birourile a cel puţin 12 organizaţii, între care principalele grupuri de apărare a drepturilor omului, şi au arestat mai mulţi militanţi. În ajun, preşedintele Aleksandr Lukaşenko ceruse 'aducerea în faţa justiţiei' a 'ONG-urilor stricate' care - potrivit lui - cultivă 'teroarea' în ţară. El a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri - la Sankt-Petersburg - cu omologul său şi principal aliat, Vladimir Putin. (Sursa: Agerpres)