Forțele de securitate din Belaurs au efectuat miercuri percheziții la birourile și domiciliile mai multor avocați și activiști pentru drepturile omului, cel puțin 10 opozanți ai regimului Lukașenko fiind reținuți, informează Reuters citând mai multe surse media și organizații neguvernamentale.

Alexandr LukasenkoFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

De la masivele proteste care au izbucnit în august anul trecut, imediat după realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko acuzat de fraudă, autoritățile de la Minsk au acționat constant pentru a închide redacțiile care nu sunt deținute de stat, dar și organizațiile care luptă pentru drepturile omului.

Poliția a percheziționat birourile a cel puțin 14 organizații neguvernamentale, printre care Viasna-96, redacții, fundații și ale celui mai vechi partid ”Frontul Poporului Belarus”.

Sviatlana Tsikhanouskaya, despre care opoziția spune că este adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale de anul trecut și care a fost nevoită să plece din țară după izbucnirea manifestațiilor, a spus că Lukașenko se răzbună pe activiștii pentru drepturile omului și pe jurnaliștii independenți pentru sancțiunile la care a fost supus regimul său de către Occident.

"Complicii regimului au amenințat deja societatea civilă ca ripostă față de sancțiuni, sperând că oamenii vor simți din nou puterea lui Lukașenko dacă toată lumea este redusă la tăcere”, a scris ea pe Telegram.

Viasna-96 a transmis că nu și-a putut contacta liderul, Ales Byalyatski, în timp ce Tsikhanouskaya a precizat că cel puțin 10 persoane au fost reținute.