Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că firmele pot interzice angajatelor musulmane să poarte voalul islamic în anumite condiții, anunță Reuters.

Femei franceze protestand impotriva interzicerii hijabuluiFoto: Jacopo Landi / AFP / Profimedia Images

Hotărârea CJUE a venit după ce două musulmane din Germania au reclamat că au fost suspendate de la locul de muncă ca urmare a faptului că au început să poarte voalul islamic numit hijab.

„O interdicție privind purtarea la locul de muncă a unor simboluri politice, filozofice sau religioase poate fi justificată de nevoia angajatorului de a prezenta o imagine neutră către clienți sau pentru a preveni dispute sociale”, motivează instanța supremă a UE.

„Însă acea justificare trebuie să corespundă unei nevoi reale din partea angajatorului și, în conciliere cu drepturile și interesele în cauză, curțile naționale pot lua în considerare contextul specific al Statului Mebru din care fac parte și, în special, de prevederi naționale mai favorabile privind protejarea libertății religioase”, precizează CJUE.

Ambele femei musulmane care au înaintat plângerea - o asistentă pentru copii cu nevoi speciale și o casieră angajată de lanțul de farmacii Mueller - nu purtau hijabul când și-au început slujba însă au decis să o facă după ce s-au întors din concediul de maternitate.

Angajatorii au anunțat cele două femei că acest lucru nu este permis și le-au spus în diferite momente să vină la muncă fără voal, au fost mutate într-un alt post sau suspendate.

Într-o altă decizie din 2017 curtea UE din Luxemburg afirmase deja că angajatorii pot interzice purtarea voalurilor islamice și a altor simboluri religioase vizibile în anumite condiții.

Decizia a provocat la momentul respectiv critici puternice din partea grupurilor religioase.

Citește și: