Iranul ar putea îmbogăți uraniu până la puritatea de 90% necesară pentru producerea armelor nucleare, potrivit unor declarații făcute miercuri de președintele Hassan Rouhani, citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul făcut de președintele iranian vine în contextul discuțiilor de reasumare a tratatului nuclear iranian semnat de către Teheran și marile puteri mondiale în 2015 și ulterior abandonat de către SUA și Iran.

„Organizația de Energie Atomică a Iranului poate îmbogăți uraniu cu 20% și 60% și dacă într-o zi reactorul nostru va avea nevoie, el poate îmbogăți uraniu la o puritate de 90%”, a declarat Rouhani în timpul unei întruniri a cabinetului său, potrivit agenției iraniene Mehr.

Tratatul nuclear iranian stipula că Teheranul poate îmbogăți uraniu până la 3,67%, un nivel cu mult sub cel de 20% atins înainte de semnarea acordului și de 90% necesar pentru producerea unei arme nucleare.

Iranul a încălcat mai multe prevederi ale tratatului după ce SUA a anunțat în 2018 că se retrage din acesta și reimpune sancțiuni asupra regimului de la Teheran.

Cercetătorii iranieni au îmbogățit ulterior uraniu la un nivel de puritate de 20% și 60%.

Citește și: