Autoritățile din Uroșevaț, un oraș din sudul Kosovo, au început lucrările de amenajare a locului în care va fi amplasată o statuie a noului președinte american, democratul Joe Biden, relatează Euractiv.

Joe Biden depunand juramantulFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Statuia cu un cost estimat la 600.000 de euro va fi amplasată în apropierea bazei americane Bondsteel și reprezintă un semn de mulțumire față de sprijinul acordat de SUA pentru independența Kosovo și consolidarea păcii în regiune, potrivit unui comunicat oficial al consiliului local.

Biden a fost unul dintre cei mai mari promotori ai reconcilierii dintre Belgrad și Priștina în timpul celor două mandate de vicepreședinte (2008-2016) pe care le-a avut în timpul administrației lui Barack Obama.

Aceasta nu este însă prima instanță în care Kosovo își manifestă recunoștința față de SUA.

În 2019, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la intrarea forțelor NATO în Kosovo, bustul fostului secretar de stat american Madeleine Albright (care a ocupat funcția în timpul campaniei NATO din fosta Iugoslavie) a fost dezvelit în capitala Priștina.

Capitala kosovară găzduiește de asemenea o statuie a fostului președinte Bill Clinton, are o alee denumită după fostul președinte George W. Bush și o stradă după Wesley Clark, comandantul trupelor NATO în timpul intervenției din 1999.

Kosovo a redenumit de asemenea un lac după fostul președinte republican Donald Trump, o mutare care s-a dovedit extrem de controversată.

REFERINȚĂ: