Nava Ever Given, sechestrată de Egipt după ce a blocat Canalul Suez timp de aproape o săptămână, va fi eliberată miercuri ca urmare a unei înțelegeri între proprietarii cargobotului și asiguratorii săi, a anunțat Autoritatea Canalului Suez (SCA), citată de Deutsche Welle.

Produse in valoare de sute de milioane de dolari raman blocate pe nava Ever Given, sechestrata de EgiptFoto: AFP / AFP / Profimedia

Autoritatea a precizat de asemenea că o ceremonie va fi organizată pe 7 iulie pentru a marca semnarea înțelegerii cu proprietarii și „plecarea navei”.

Vasul cu o lungime de 400 de metri trecea printr-o porțiune a Canalului Suez în data de 23 martie când a deviat de la curs în timpul unei furtuni de nisip și a rămas blocată pe diagonală în canal.

Ever Given a rămas în poziția respectivă timp de 6 zile, blocând o rută vitală de transporturi între Europa și Asia și perturbând comerțul global.

După ce vaporul a fost în cele din urmă dislocat, acesta a fost sechestrat de SCA care a cerut compensații din partea proprietarilor japonezi pentru veniturile pierdute și costurile de salvare a navei.

SCA a declarat că a pierdut zilnic venituri de 12-15 milioane de dolari în perioada în care nava a fost blocată.

Date din luna aprilie ale companiei de asigurări Lloyd's arată că incidentul din Canalul Suez a dus la blocarea unor mărfuri în valoare de 9,6 miliarde de dolari în fiecare zi.

Șeful SCA, Osama Rabie, a anunțat săptămâna trecută că a semnat un acord cu proprietarii Ever Given și că ultimele detalii sunt în curs de finalizare.

Autoritatea ceruse inițial despăgubiri în valoare de 900 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile de salvare și veniturile pierdute însă suma a fost diminuată apoi la 550 de milioane de dolari.

„Suntem mulțumiți să anunțăm că...au fost înregistrate progrese bune și că o soluție formală a fost convenită”, a anunțat Faz Peermohamed de la casa de avocatură Stann Marine care reprezintă proprietarii japonezi ai Ever Given.

Avocatul nu a precizat care este suma finală convenită între părți.

Pe același subiect: