Guvernul turc a catalogat vineri ca „acuzații neîntemeiate” raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, care susține că Turcia nu a descurajat recrutarea și folosirea de „copii soldați în Siria și Libia”, potrivit AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Departamentul de stat american a stabilit în raportul său pe anul 2021 privind traficul de persoane (TIP) că Turcia a oferit „sprijin tangibil” diviziei Sultanul Murad din Siria, o facțiune a opoziției siriene pe care Ankara o susține de mult timp și despre care Washingtonul afirmă că a recrutat și folosit copii-soldați.

Raportul enumeră țările care fac eforturi pentru a combate acest flagel și altele care, în ochii Washingtonului, nu îndeplinesc criteriile minime pentru combaterea traficului de persoane și nu depun eforturi suficiente pentru a-l atinge.

Ministerul turc de externe a criticat raportul, considerându-l „inacceptabil” și conținând „acuzații nefondate”. El a acuzat Washingtonul că a ignorat activitățile unei miliții kurde din Siria și Irak despre care Ankara spune că antrenează copii și le oferă arme.

Turcia este revoltată de sprijinul Statelor Unite pentru mișcarea armată kurdă siriană, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), pe care le consideră a fi o ramură a gherilelor kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o luptă armată împotriva statului turc.

"Statele Unite speră să colaboreze cu Turcia pentru a încuraja toate grupurile implicate în conflictele siriene și libiene să nu folosească copii soldați", a declarat săptămâna aceasta un înalt oficial al Departamentului de Stat.