Statele Unite au adăugat joi Turcia pe lista țărilor care sunt implicate în folosirea copiilor-soldați în ultimul an, Ankara devenind primul stat membru NATO adăugat pe o asemenea listă, relatează CNN.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Departamentul de stat american a stabilit în raportul său pe anul 2021 privind traficul de persoane (TIP) că Turcia a oferit „sprijin tangibil” diviziei Sultanul Murad din Siria, o facțiune a opoziției siriene pe care Ankara o susține de mult timp și despre care Washingtonul afirmă că a recrutat și folosit copii-soldați.

Ankara nu a oferit o reacție imediată cu privire la mutare.

Un oficial înalt din cadrul Departamentului de stat american a făcut referire în timpul unei conferințe de presă și la folosirea copiilor-soldați în Libia, afirmând că administrația de la Casa Albă speră să lucreze alături de Ankara pentru a gestiona această problemă.

„În ceea ce privește Turcia... aceasta este prima dată când un membru NATO a fost inclus pe lista de prevenire a folosirii soldaților-copii”, a subliniat oficialul.

„Ca un lider regional respectat și stat membru a NATO, Turcia are oportunitatea de a rezolva această problemă - recrutarea și folosirea de copii-soldați în Siria și Libia”, a afirmat acesta.

Turcia a lansat 3 operațiuni care au trecut granița în Siria pentru a combate Statul Islamic, dar și împotriva milițiilor kurde susținute de SUA și a sprijinit frecvent facțiuni armate siriene.

O parte a acestor grupări au fost acuzate de organizațiile pentru drepturile omului și de ONU de atacuri împotriva civililor, răpiri și jafuri.

ONU a cerut Ankarei să țină în frâu acești rebeli însă Turcia a respins acuzațiile ca fiind „nefondate”.

Turcia a fost implicată de asemenea în Libia atât prin sprijinirea unor facțiuni locale cât și prin trimiterea de mercenari și forțe regulate.

Potrivit Departamentului de stat al SUA, guvernele plasate pe lista statelor implicate în folosirea de copii-soldați sunt supuse anumitor restricții privind asistența în domeniul securității și vânzarea de echipament militar.

Aceste restricții pot fi contramandate însă de o derogare prezidențială.

Citește și: