Săpăturile au scos la iveală 182 de morminte anonime pe locul unui fost internat care primea indigeni în Canada, a treia descoperire de acest tip într-o lună, a indicat, miercuri, o comunitate indigenă.

Memorial pentru copiii indigeni gasiti ingropati in morminte nemarcate din CanadaFoto: Cole Burston / AFP / Profimedia Images

Această descoperire făcută în apropierea fostului internat St Eugene din Cranbrook, Columbia Britanică, cea mai vestică provincie a Canadei, a fost anunțată într-un comunicat de presă de către comunitatea indigenă Lower Kootenay, după găsirea a 751 de morminte săptămâna trecută în Marieval, Saskatchewan (vest), și rămășițele a 215 școlari la Kamloops, Columbia Britanică, la sfârșitul lunii mai, potrivit Le Point.

Comunitatea din Lower Kootenay spune că a efectuat cercetări în 2020 și a localizat aceste morminte folosind geo-radare, în apropierea acestui fost internat administrat între 1912 și 1970 de Biserica Catolică, în numele statului canadian. "Unele dintre rămășițe au fost îngropate în morminte de 3 până la 4 picioare adâncime", adică între 90 la 120 de centimetri, a precizat comunitatea aborigenă Lower Kootenay din Prima Națiune Ktunaxa. "Potrivit legii, toți copiii indigeni cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani erau obligați prin lege să meargă la școli cu internat pentru indigeni, unde mulți dintre ei au suferit tratamente pline de cruzime și uneori fatale", detaliază comunicatul.

Această nouă descoperire reînvie trauma trăită de aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metiși și inuiți, despărțiți de familiile lor, de limba și cultura lor și internați cu forța până în anii 1990 în 139 dintre aceste școli aflate în toată țara. Mulți dintre ei au fost supuși unor rele tratamente sau abuzuri sexuale și peste 4.000 au murit acolo, potrivit unei comisii de anchetă care a conchis comiterea unui veritabil "genocid cultural" de către Canada, citează Rador.

Pe același subiect: