Premierul canadian Justin Trudeau a promis luni „acțiuni concrete” comunităților indigene, inclusiv mai multe cercetări în jurul fostelor școli rezidențiale, după descoperirea rămășițelor a 215 copii indigeni pe locul uneia dintre aceste instituții din Columbia Britanică, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Moștenirea tragică a școlilor rezidențiale este încă prezentă astăzi și guvernul nostru va continua să fie acolo pentru a sprijini, cu acțiuni concrete, supraviețuitorii, familiile lor și comunitățile lor din toată țara", a spus Justin Trudeau.

Guvernul va finanța căutarea și exhumarea rămășițelor în alte locuri ale fostelor școli rezidențiale, a spus el în timpul primei sale conferințe de presă de la tragica descoperire de lângă Kamloops, Columbia Britanică.

El a mai spus că este în favoarea unei dezbateri de urgență în Camera Comunelor, ca răspuns la apelul făcut de Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP, stânga), luni dimineață.

În plus, prim-ministrul a recunoscut „eșecul teribil” al Ottawa în relațiile sale cu comunitățile indigene.

"Mai sunt multe de făcut", a comentat Trudeau, care a făcut din reconcilierea cu primele popoare din Canada una dintre prioritățile sale de la venirea la putere în 2015.

Începând de vineri, șeful guvernului canadian declarase că are „inima frântă” pe Twitter, la scurt timp după descoperirea anunțată de comunitatea Tk'emlups te Secwepemc.

Duminică, țara și-a pus steagurile oficiale la jumătate de catarg în doliu.

Rămășițele au fost văzute de un expert care folosea un geo-radar la locul unei foste școli rezidențiale de lângă Kamloops, care fusese condusă de Biserica Catolică. Acest tip de instituție, creat în urmă cu peste un secol, a fost destinat să îndepărteze copiii indigeni din comunitățile lor și să-i asimileze în cultura de masă.

Aproximativ 150.000 de copii nativi americani, Métis și Inuit au fost recrutați cu forța în mai mult de 130 de școli rezidențiale din întreaga țară, unde au fost separați de familie, limbă și cultură. O comisie națională de anchetă a calificat acest sistem drept „genocid cultural”.