Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vede o societate care pune „progresiv” accentul pe rasă, apreciind că „logica discriminării distruge totul”, întrucât aceasta trimite „pe fiecare la identitatea sa”, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

„Sunt de partea universalistă. Nu mă recunosc într-o luptă care trimite pe fiecare la identitatea sa sau la particularitatea sa”, a afirmat preşedintele francez într-un interviu acordat revistei Elle, evocând această abordare despre cumularea discriminărilor când cineva face parte din mai multe minorităţi (intersecţionalitate).

Potrivit preşedintelui francez, „dificultăţile sociale nu sunt structurate doar după gen şi culoarea pielii, ci de asemenea prin inegalitatea socială”.

„Aş putea să vă prezint tineri albi, pe care îi cheamă Kevin, care locuiesc în Amiens sau Saint-Quentin (nord) şi care au, de asemenea, dificultăţi imense, din diferite motive, în găsirea unui loc de muncă”, răspunde el la mărturia realizatoarei Amandine Gay cu privire la dificultăţile de a fi femeie şi de culoare.

Vorbind și despre bilanţul său în materie de violenţe împotriva femeilor, la o zi după forumul ONU pentru egalitatea de gen, Emmanuel Macron spune că s-au făcut „progrese”, dar a recunoscut că brăţările de semnalizare în caz de apropiere, instituite din septembrie 2020 împotriva soţilor violenţi în Franţa, sunt încă puţin utilizate.

Macron a relatat de asemenea că nu este de acord cu un termen limită de până la 16 săptămâni pentru avort, considerându-l drept „traumatizant”.

„Nu îi sunt favorabil. În fiecare an, între 4.000 şi 5.000 de femei pleacă în străinătate pentru a putea face acest lucru, dar înainte de toate este un semn al eşecului nostru în această problemă”, potrivit președintelui francez.

Citește și: