Papa Francisc s-a întâlnit luni la Vatican cu secretarul de stat american Anthony Blinken, primul oficial american care a vizitat Sfântul Scaun după ce episcopii din Statele Unite au adoptat o decizie care ar putea duce la refuzarea președintelui Joe Biden de la împărtășanie, scrie Reuters.

Antony Blinken in vizita la VaticanFoto: Andrew Harnik / AFP / Profimedia Images

Blinken este de asemenea cel mai înalt oficial al administrației Biden care a vizitat Vaticanul de la inaugurarea noului președinte democrat, doar al doilea președinte american de confesiune catolică, după John F. Kennedy.

Secretarul de stat al SUA a avut o discuție privată cu papa Francisc în Palatul Apostolic după ce anterior se întâlnise și cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, și cu arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Sfântului Scaun.

Natura conversației nu a fost imediat dezvăluită însă Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat că atmosfera a fost una cordială.

Vizita vine după ce congregația episcopilor romano-catolici din SUA a votat un amendament cu privire la împărtășanie care ar putea duce la refuzarea de la sfânta taină a politicienilor ca Biden care susțin dreptul la avort.

Episcopii au decis adoptarea documentului controversat în pofida recomandărilor Vaticanului care a avertizat că acesta ar fi extrem de diviziv.

Bruni a mai declarat că întâlnirea „a fost o ocazie pentru papă de a-și aminti despre vizita din 2015 (în Statele Unite) și să-și exprime afecțiunea și atenția pentru oamenii din Statele Unite ale Americii”.

Vaticanul și administrația Biden au aceeași poziție privind schimbările climatice, unul dintre punctele de dispută cu Casa Albă în timpul președinției lui Donald Trump.

Fostul președinte republican a avut o atitudine persiflatoare față de această problemă și a eliminat mai multe reglementări și politici menite să combată schimbările climatice.

Papa Francisc i-a criticat dur pe liderii mondiali care ignoră provocările ridicate de schimbările climatice.

Citește și: