Iranul dispune de drone capabile să parcurgă 7.000 de kilometri, anunţă comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, generalul de divizie Hossein Salami, fără să facă alte precizări, relatează AFP și Reuters, potrivit News.ro.

Generali iranieni inspectand o drona dezvoltata de cercetatorii tariiFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Avem drone care parcurg 7.000 de kilometri, zboară, nu au pilot şi aterizează în acelaşi loc (de unde au decolat) sau oriunde altundeva”, a declarat generalul într-un discurs transmis duminică de televiziunea de stat.

Ofiţerul a citat aceste drone între alte exemple, pentru a prezenta progresele realizate de către Gardienii Revoluţiei, în cadrul unei ceremonii de prezentare a unui proiect de vaccinare împotriva Covid-19 care urmează să intre în curând în faza testării clinice.

Această declaraţie a generalul Salami pare să arate că Republica islamică dispune de drone cu o rază de acţiune de 3.500 de kilometri.

Potrivit unui articol publicat în urmă cu mai bine de o lună de Clubul Tinerilor Jurnalişti, o agenţie independentă a televiziunii de stat iraniene, până în prezent, raza de acţiune maximă cunoscută a dronelor iraniene era de 2.000 de kilometri - a dronelor de tip ”Gaza”.

Iranul - ale cărui forţe aeriene sunt dotate cu o flotă învechită, majoritatea avioane americane achiziţionate în timpul şahului, înainte de Revoluţia din 1979 şi a căror întreţinere este îngreunată de către sancţiunile internaţionale impuse Teheranului - dezvoltă numeroase programe de drone.

În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei, care coordonează aceste programe, au anunţat că au folosit drone într-un atac aerian vizând combatanţi kurzi din Irak pe care Teheranul îi acuză de ”acte teroriste (...) în vestul şi nord-vestul Iranului”.

Citește și: