Comisia Electorală de la Moscova a respins vineri candidatura la funcţia de deputat a cunoscutului opozant Ilia Iaşin, pentru că l-a susţinut pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, ale cărui organizaţii au fost declarate ''extremiste'' de către justiţie, informează EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Am fost eliminat din alegeri. Comisia electorală m-a considerat extremist din cauza susţinerii mele pentru Navalnîi şi m-a împiedicat să candidez. Nu am mai văzut de mult timp o nedreptate atât de flagrantă'', a scris Iașin pe Twitter.

Iaşin, care dorea să candideze la alegerile pentru Duma de la Moscova, a declarat că va face apel la această decizie în instanţă, dar a recunoscut că nu are nicio speranţă că justiţia îi va restabili drepturile.

În opinia sa, respingerea candidaturii sale este o decizie politică şi o răzbunare pentru sprijinul acordat lui Navalnîi, care în prezent ispăşeşte doi ani şi jumătate de închisoare.

Oponentul, care a fost anterior deputat în Dumă, dorea să ocupe locul lăsat liber de un politician comunist recent decedat, potrivit Agerpres.

Duma, sau Camera Deputaţilor, a adoptat la sfârşitul lunii mai o lege care îi împiedică pe membrii organizaţiilor considerate extremiste să candideze la alegerile municipale sau federale.

La jumătatea lunii iunie, o instanță din Moscova a declarat rețeaua anti-corupție a lui Navalnîi drept „extremistă” la scurt timp după ce Putin a promulgat legea pe 4 iunie, exact de ziua de naștere a disidentului încarcerat.

Mai multor ruși le este interzis astăzi să candideze la alegeri decât în perioada Uniunii Sovietice, potrivit unui nou studiu realizat de organizația independentă de monitorizare a alegerilor Golos, relatează Moscow Times.

Golos estimează că unui număr de cel puțin 9 milioane de ruși, aproximativ 8% din populație, le-au fost restrânse drepturile electorale chiar înainte ca parlamentul de la Moscova să înăsprească recent legislația electorală pentru a exclude susținătorii disidentului Alexei Navalnîi.