Cel puțin 3 persoane și-au pierdut viața în urma tornadei rare și furtunilor puternice care au făcut ravagii de-a lungul graniței de sud a Cehiei joi, alte zeci de persoane fiind rănite, relatează Reuters.

Scene apocaliptice in Cehia dupa tornada de joiFoto: Radek Mica / AFP / Profimedia Images

Tornada, raportată în localități din jurul orașului Hodonin aflat în apropierea graniței dintre Slovacia și Cehia și la 270 de kilometri sud-est de capitala Praga, ar fi ajuns la vânturi cu o viteză de 332 kilometri pe oră, potrivit unei televiziuni locale.

Acest lucru ar însemna că tornada a fost cea mai puternică din istoria modernă a țării central-europene, ea fiind de asemenea prima înregistrată din 2018.

Vânturile puternice au luat acoperișurile caselor și a altor clădiri, au spart geamuri, răsturnat mașini și împrăștiat dărâmături de-a lungul străzilor.

Salvatorii s-au odihnit printre dărâmături în orășelul Moravska Nova Ves după ce au lucrat non-stop în timpul nopții.

Un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanță din Moravia de Sud a declarat pentru televiziunea de stat că 3 persoane și-au pierdut viața în urma tornadei și că zeci de răniți primesc îngrijiri medicale.

Televiziunea publică a relatat că numeroase sate și orășele din zonă au suferit pagube „masive”, citând un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență.

Un oficial din Hruski a declarat că jumătate din localitate a fost practic nivelată de vânturile puternice.

Echipe de salvatori au împânzit zona, acestea fiind asistate de angajați ai serviciilor de urgență din Austria și Slovacia care au trimis ajutoare.

REFERINȚĂ: