Mai mulți ruși reținuți de poliție într-o zonă din nordul Ciadului în care armata se confruntă cu o invazie a rebelilor din Libia au declarat miercuri că sunt turiști care au venit să vadă peisajele din Deșertul Sahara, relatează Reuters.

SaharaFoto: Anton Petrus | Dreamstime.com

Grupul de aproximativ 10 ruși a fost reținut săptămâna trecută de către poliție în apropierea orășelului Faya Largeau fiindcă se aflau într-o zonă de operațiuni militare, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției naționale din Ciad, Amane Isaac Azina.

Acesta afirmă că rușii nu au încălcat nicio lege și nu au fost arestați ci mai degrabă evacuați către capitala N’Djamena pentru propria siguranță.

„Am decis de această dată să vizităm Republica Ciad fiindcă este foarte interesantă”, a declarat pentru Reuters unul dintre ruși, Alexei Kamerzanov, de la un hotel din N’Djamena.

„De obicei călătorii nu vizitează Republica Ciad fiindcă nu este ruta normală către Africa dar eu am verificat și Ciadul este foarte bogat în resurse naturale”, a mai afirmat acesta.

Kamerzanov a declarat că printre obiectivele pe care rușii doresc să le viziteze se numără Platoul Ennedi, o zonă aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO și renumită pentru formațiunile sale stâncoase impresionante.

Zona în care rușii au fost ridicați se află în apropierea locurilor în care armata Ciadului s-a luptat cu rebelii libieni în lunile aprilie și mai, conflict care a dus la moartea președintelui Idriss Deby în timpul unei vizite pe front.

Ciadul și-a proclamat victoria asupra rebelilor în luna mai.

Prezența Rusiei în Africa a provocat numeroase speculații în ultimele luni după ce Moscova a trimis contractori de securitate ruși în Republica Centrafricană învecinată în 2018, mutare despre care analiștii afirmă că face parte dintr-o strategie de contracarare a influenței Vestice pe continent.

Trei ruși ce au participat la acea misiune militară au fost uciși în timpul unui incident în care forțele Republicii Centrafricane s-au ciocnit cu cele ale Ciadului în apropierea graniței.

ONU afirmă că în Libia mercenarii ruși sprijină Armata Națională Libiană a comandantului Khalifa Haftar care controlează estul țării.

Citește și: