Apple Daily, tabloidul pro-democrație din Hong Kong, se va închide miercuri la miezul nopții și își va tipări ultimul număr joi după ce a fost vizat de o razie masivă a poliției săptămâna trecută, relatează The Guardian.

Apple Daily, cel mai mare ziar pro-democratie din Hong Kong, se inchide dupa 26 de aniFoto: Geovien So-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ziarul și fondatorul său, miliardarul activist Jimmy Lai, au devenit simboluri ale mișcării pro-democrație și un ghimpe în coasta guvernului pro-Beijing condus de Carrie Lam.

Conducerea publicației fondate în urmă cu 26 de ani a anunțat miercuri după-masa că ziarul nu își va mai actualiza site-ul web de la sfârșitul zilei și că își va tipări ultimul număr în ziua următoare.

Anunțul a venit după ce consiliul de administrație al companiei a afirmat că își va înceta operațiunile „nu mai târziu...de sâmbătă” însă managementul ziarului a decis să îl închidă mai repede din cauza temerilor legate de siguranța angajaților săi.

Un editorialist proeminent al publicației a fost arestat miercuri dimineața sub noua lege a securității naționale impuse de Beijing.

„Apple Daily le mulțumește cititorilor, abonaților, sponsorilor și cetățenilor Hong Kong-ului pentru dragostea și sprijinul din ultimii 26 de ani. La revedere și aveți grijă de voi”, a afirmat conducerea ziarului într-un comunicat de presă.

Fonduri înghețate

Săptămâna trecută poliția a arestat cinci angajați ai companiei, printre care și redactorul-șef al ziarului și CEO-ul Apple Daily care au fost ulterior puși sub acuzare de colaborare cu puteri străine în vederea periclitării siguranței naționale.

Sute de polițiști au descins asupra redacției ziarului, confiscând materiale jurnalistice.

Autoritățile au înghețat de asemenea fonduri în valoare de 18 milioane de dolari HK și blocat conturi ce conțin peste 500 de milioane de dolari.

Compania anunțase luni că fără deblocarea acestor conturi nu va putea plăti angajații sau să achite costurile de operare și că va fi forțată să își sisteze activitatea.

Era așteptat ca un anunț oficial în acest sens să fie făcut în cursul zilei de vineri însă arestarea de miercuri dimineața a editorialistului publicației a precipitat decizia.

Citește și: