​Magnatul media Jimmy Lai a fost condamnat la 14 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de implicare în protestele pro-democraţie din Hong Kong, anunță BBC și News.ro.

Jimmy LaiFoto: CNN

Lai, în vârstă de 73 de ani, fondator al Apple Daily şi critic vehement al Beijingului, a fost unul dintre activiştii prezenţi vineri în faţa tribunalului care au fost găsiţi vinovaţi că au avut legături cu demonstraţiile pro-democraţie din 2019.

Alţi opt activişti au fost condamnaţi vineri pentru că au participat la două demonstraţii, pe 18 august şi pe 31 august 2019.

Între ei, veteranul Martin Lee, în vârstă de 82 de ani, şi avocata Margaret Ng, în vârstă de 73 de ani, ale căror sentinţe au fost suspendate.

Săptămâna aceasta, ziarul Apple Daily a publicat o scrisoare scrisă de mână de Lai, trimisă din închisoare, în care spunea: „Este responsabilitatea noastră, ca jurnalişti, să căutăm dreptatea. Atâta timp cât nu suntem orbiţi de tentaţii incorecte, atâta timp cât nu lăsăm răul să reuşească prin noi, ne îndeplinim responsabilitatea”.

Lai a primit o condamnare cu 15 luni de închisoare pentru demonstraţia din 18 august 2019, redusă cu trei luni pentru circumstanţe atenuante, şi o condamnare cu 8 luni de închisoare pentru cea din 31 august, din care va executa două luni.

El a fost acuzat de alte şase infracţiuni, două dintre care au fost impuse sub noua Lege a securităţii naţionale, care îi pot aduce închisoarea pe viaţă. Este posibil ca procurorii să îi aducă alte învinuiri.

Legea securității naționale implementată în Hong Kong de China anul trecut care incriminează secesiunea şi subminarea a fost amplu criticată de comunitatea internațională ca având un limbaj ambiguu ce poate fi folosit pentru suprimarea opoziției.

Pe același subiect: