Poliţia din Canada a declarat suspecte două incendii produse luni aproape în acelaşi timp la două biserici catolice construite pe pământul indigenilor din Columbia Britanică, potrivit BBC.

Biserici in flacari in Canada.Foto: youtube.com

Departamentul local de pompieri a precizat că este mult prea devreme pentru a concluziona că este vorba de două acte criminale, dar a precizat că în urma primelor cercetări s-a descoperit că incendiile au fost intensificate cu lichid inflamabil.

Cele două biserici se află la mai puţin de 100 km de oraşul Kamloops, unde în urmă cu trei săptămâni au fost descoperite morminte nemarcate, în care se aflau cadavrele a peste 200 de copii.

Mormintele au fost descoperite în curtea unei şcoli administrate de Biserica Catolică.

Mii de copii de indigeni au fost trimişi în astfel de instituţii în ultimul secol în cadrul unui program de asimilare forţată. Descoperirea sumbră a mormintelor a declanşat furie şi indignare în rândul comunităţilor de indigeni, subliniază Rador care citează BBC.

Premierul canadian Justin Trudeau a deplâns refuzul Papei și al Bisericii Catolice de a-și recunoaște „responsabilitatea” și „partea de vinovăție” în conducerea școlilor rezidențiale din Canada care sunt vinovate, în opinia Canadei, de decesul a peste 200 de copii indigeni, creștinați cu forța, potrivit AFP.

El a făcut apel la catolicii canadieni să vorbească cu preoții și episcopii lor pentru a „transmite mesajul că este timpul ca Biserica Catolică să-și recunoască responsabilitatea, partea ei de vinovăție și, mai presus de toate, ca (ea) să fie acolo pentru ”a cunoaște adevărul”.