Premierul canadian Justin Trudeau a deplâns vineri refuzul Papei și al Bisericii Catolice de a-și recunoaște „responsabilitatea” și „partea de vinovăție” în conducerea școlilor rezidențiale din Canada care sunt vinovate, în opinia Canadei, de decesul a peste 200 de copii indigeni, creștinați cu forța, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

El a făcut apel la catolicii canadieni să vorbească cu preoții și episcopii lor pentru a „transmite mesajul că este timpul ca Biserica Catolică să=și recunoască responsabilitatea, partea ei de vinovăție și, mai presus de toate, ca (ea) să fie acolo pentru ”a cunoaște adevărul”.

Apelurile din partea grupurilor indigene pentru a cere scuze din partea Papei au crescut în ultimele zile după ce au fost găsite rămășițele a 215 de copii indigeni la locul unei foste școli-internat din vestul Columbia Britanice, condusă de Biserică, în numele guvernului.

Întrebat de ce nu a făcut presiuni asupra Bisericii Catolice în special pentru a face publice documentele cu privire la aceste școli rezidențiale, Trudeau a amintit că a discutat deja cu Papa în această chestiune.

„Când am fost la Vatican acum câțiva ani, i-am cerut direct Papei Francisc să fie acolo pentru a ajuta oamenii să se vindece, să recunoască rolul pe care Biserica Catolică l-a avut în această tragedie”, a spus el într-o conferință de presă.

Dar Papa a refuzat apoi să ofere scuze personale în numele Bisericii Catolice Canadiene.

Trudeau a adăugat că guvernul său este gata, dacă este necesar, să ia „măsuri mai puternice”, inclusiv unele judiciare, pentru a forța Biserica să returneze documentele cerute de familiile victimelor.

Fosta școală rezidențială din Kamloops, Columbia Britanică, unde rămășițele copiilor școlari au fost localizate săptămâna trecută cu geo-radar, a fost condusă de Biserica Catolică între 1890 și 1969.

Aproximativ 150.000 de copii nativi americani, Métis și Inuit au fost recrutați cu forța în 139 de astfel de școli rezidențiale din întreaga țară, unde au fost despărțiși de familii, limbă și cultură.