John Bercow, fostul președinte al Camerei Comunelor cunoscut pentru apelurile sale la ordine (Order!), a anunțat că a părăsit conservatorii și că a trecut la Partidul Laburist, pentru că dorește să să-i ajute pe laburiști să-l înlăture de la putere pe Boris Johnson, scrie Le Monde, citat de Rador. El este de părere că formațiunea conservatoare cu prim-ministrul Boris Johnson la conducere este "reacționară, populistă, naționalistă și, uneori, chiar xenofobă".

HotNews.roFoto: Hotnews

Abandon în rândurile conservatorilor britanici: fostul președinte al Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat sâmbătă, 19 iunie, afilierea sa la Partidul Laburist.

Fostul crainic în vârstă de 58 de ani, care s-a opus frecvent și puternic prim-miniștrilor Boris Johnson și Theresa May în timpul negocierilor pentru Brexit, spune acum că este convins că Partidul Conservator este "reacționar, populist, naționalist și uneori chiar xenofob".

Cu toate acestea, el și-a petrecut cea mai mare parte a carierei politice în rândurile conservatorilor. În calitate de președinte al Camerei Comunelor din 2009 până în 2019, John Bercow a redat culorile funcției de "speaker" prin chemările sale la ordine ("Order"), cu cravatele sale care au rămas celebre și cu ghionturile date unor deputați dornici să "împiedice" eforturile Theresei May sau ale lui Boris Johnson de a adopta legislația referitoare la Brexit.

Totuși, mulți conservatori și susținătorii ai Brexitului l-au criticat pentru că nu a dat dovadă de neutralitatea politică cerută de funcția sa. "El este cea mai înaltă autoritate din Camera Comunelor și este imparțial din punct de vedere politic", precizează Camera pe site-ul său web, unde s-a ținut o evidență a tuturor șefilor Camerei Comunelor din ... 1258

Întrebat de "The Observer", John Bercow spune acum că vrea să-i ajute pe laburiști să îl înlăture de la putere pe Boris Johnson și să "sprijine egalitatea, justiția socială și internaționalismul".

De asemenea, el se va confrunta cu acuzații de hărțuire. Potrivit unui raport întocmit în 2018 de un fost magistrat al Înaltei Curți din Londra, John Bercow este acuzat că și-a tiranizat echipele în cei zece ani petrecuți la președinția camerei inferioare și că a permis să se generalizeze hărțuirea, în special cea sexuală, din cauza unei "culturi a deferenței".

Citește și:VIDEO Ultimul ”Ordeeeer!”: John Bercow se retrage din fruntea Parlamentului de la Londra