Devenit un fel de simbol pe rețele sociale, după 10 ani de carieră, președintele Camerei Comunelor John Bercow, se retrage joi, oficial, chiar în ziua în care Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească Uniunea Europeană. Adversar al premierului Boris Johnson și al ideii de Brexit, Bercow a jucat un rol esențial în dezbatere, fiind acuzat de unii că a abandonat neutralitatea funcției în favoarea taberei care nu vrea să divorțeze de UE.

John BercowFoto: Agerpres/EPA

Tradiționala formulă ”Order!” menită a calma spiritele în Camera Comunelor și a restabili ordinea în cadrul dezbaterilor i-a adus un plus de notorietate prin modul extrem de convingător și original prin care a folosit-o, în contextul în care toată lumea urmărea întreaga soap opera din Parlamentul de la Londra.

BBC News a făcut și un bilanț inedit. John Bercow a rostit celebra formulă ”Ordeeer!” de aproximativ 14.000 de ori. Intervențiile sale în cadrul dezbaterilor, adesea caustice, punerea la punct a parlamentarilor care nu respectă regulile, alături de această formulă, l-au transformat pe Bercow într-una dintre cele mai cunoscute figuri politice ale britanicilor, fiind personajul central al unor clipuri video virale.

Bercow, 56 de ani, s-a făcut remarcat mai cu seamă în contextul în care disputa Brexit a pus la încercare democrația parlamentară de la Londra care se bazează pe una dintre cele mai vechi constituții, nescrise însă.

Miercuri, în cadrul ultimei dezbateri pe care a condus-o, chiar și premierul Boris Johnson a ținut să-l laude, recunoscându-i rolul în ceea ce privește democrația britanică, taxând însă și faptul că a fost mult prea implicat. Johnson a spus că Bercow a fost adesea un comentator necruțător, dar și un ”jucător partizan„, ”aruncând în fiecare colț al Camerei cu gândurile și opiniile sale, ca o mașină de servit mingiile de tenis”.

Bercow anunțase încă de luna trecută că se va retrage după 10 ani de carieră. El a susținut că a promis familiei sale că nu va mai candida la viitoarele alegeri.

Născut în 19 ianuarie 1963, John Bercow a crescut într-o modestă familie de evrei, în nordul Londrei. Bunicii săi pe linie paternă erau evrei care plecaseră din România în urmă cu un secol. Familia și-a schimbat numele din Berkowitz în Bercow.

CITIȚI ȘI Cine este John Bercow, "speaker-ul" Camerei Comunelor care a stopat Brexitul lui Johnson / Bunicii paterni, evrei din România, au emigrat în Marea Britanie acum un secol

Cel mai tânăr speaker, la 46 de ani, John Bercow a încercat să modernizeze funcția, abandonând o serie de elemente ale ținutei tradiționale, precum peruca. În iunie 2017, a permis deputaților să vină la ședințe fără cravate.