Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a sărutat pe obraz pe doi veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial, în timpul unei ceremonii pentru acordarea Legiunii de Onoare, marcând astfel revenirea la „pupic”, salut călduros ce se obişnuieşte în Franţa, scrie DPA, comentând o înregistrare video postată vineri de Palatul Elysee.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Însă, preşedintele francez, în vârstă de 43 de ani, purta mască atunci când i-a pupat pe obraz pe cei doi veterani, iar experţi au atenţionat în nenumărate rânduri împotriva unei astfel de practici, în contextul pandemiei de COVID, subliniază agenţia de presă germană, citată de Agerpres.

Purtarea măştii în exterior nu mai este obligatorie în Franţa începând de joi, 17 iunie, cu anumite excepţii, iar restricţiile de circulaţie între anumite ore vor fi ridicate duminică. Masca în exterior va fi necesară numai în locurile aglomerate (coadă de aşteptare, în mijloacele de transport, tribuna stadionului). Ridicarea restricţiilor de circulaţie nu va împiedica menţinerea protocoalelor sanitare pentru locurile publice şi pentru festivalul de muzică din 21 iunie şi alte evenimente până pe 30 iunie.

Prin ceremonia Legiunii de Onoare de la Fortul Mont-Valerien, lângă Paris, Macron a marcat legendarul discurs al Generalului Charles de Gaulle în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 18 iunie 1940, Charles de Gaulle s-a adresat poporului francez din Londra, după înfrângerea Franţei. El a declarat că războiul nu s-a terminat pentru Franţa, îndemnând la organizarea luptei de rezistenţă. Acest discurs este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria Franţei.