Franța și Spania relaxează măsurile privind purtarea măștilor în exterior, după scăderea numărului cazurilor zilnice, atribută de ambele state campaniilor de vaccinare, relatează The Guardian.

În Franța, oamenii nu vor mai fi nevoiți să poarte mască afară începând de joi, deși va fi în continuare obligatorie în mijloacele de transport în comun, stadioane și alte locuri aglomerate. Carantina de noapte va lua și ea sfârșit duminică.

Premierul Franței a spus că situația sanitară în Franța arată o ”evoluție pozitivă” și numărul cazurilor la 100.000 de oameni a scăzut la 40, cea mai mică rată de vara trecută. Numărul pacienților la terapie intensivă a scăzut de asemenea sub 2.000 de la 6.000 în aprilie.

El atribuie ”evoluția pozitivă” pe succesul campaniei de vaccinare din Franța.

Peste 30,3 milioane de oameni - 58% din populația adultă a Franței - a primit cel puțin o doză de vaccina anti-Covid și peste 15,6 milioane - 23% - ambele doze.

În Spania, fără măști ”în curând”

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a spus miercuri că oamenii vor înceta să mai poarte măști în aer liber, dar nu a dat nicio dată fermă cu privire la ridicarea acestei restricții.

Măștile sunt obligatorii pe străzile și în spațiile publice din mai 2020, deși copiii sub șase ani sunt exceptați, precum și oamenii care fac sport și cei care au probleme de sănătate pentru care purtarea lor le-ar putea pune viața în pericol.

”În curâdn vom putea să încetăm să mai purtăm măști pe stradă”, a spus Sanchez, explicând că abadonarea măștilor este legată de progresul campaniei de vaccinare.

”În câteva săptămâni, 50% din populație va fi primit cel puțin o doză”, a spus el, adăugând că Spania este pe cale să atingă ținta de vaccinare a 70% din populația sa de 47 de milioane de locuitori până la finalul verii.

În aprilie, guvernul a încercat să clarifice că măștile nu sunt obligatorii pentru cei care înoată în piscine, mare sau lacuri - atâta timp cât mențin distanțarea socială.