Partidul Democrații Suedezi a depus joi o moțiune de cenzură împotriva guvernului premierului Stefan Löfven care, dacă va trece, ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mutarea a venit după ce Partidul de stânga a anunțat joi că își retrage sprijinul pentru Löfven, care conduce un guvern minoritar de la alegerile din 2018, fiindcă se opune vehement planului guvernului de a elimina plafonarea chiriilor în apartamentele nou construite.

„Dacă vom avea ocazia să înlocuim acest guvern nociv o vom lua”, a declarat Henrik Vinge, liderul grupului parlamentar al Democraților Suedez, în cadrul unei conferințe de presă.

Löfven s-a bazat până acum pe susținerea Partidului de stânga și a două partide mici de centru stânga după preluarea celui de-al doilea mandat în urma alegerilor din 2018.

O moțiune de cenzură va avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece în parlamentul cu 349 de locuri de la Stockholm.

Partidul Moderat, cea mai mare formațiune de opoziție, a anunțat deja că va vota pentru moțiunea de cenzură.

Dacă aceasta va trece, Löfven ar putea demisiona, caz în care președintele parlamentului va fi însărcinat cu găsirea unei noi majorități, sau să anunțe organizarea de alegeri anticipate.

Însă este puțin probabil ca actuala criză politică să fie depășită în oricare dintre cele două scenarii. Parlamentul suedez este extrem de fragmentat iar sondajele de opinie arată că dacă alegeri parlamentare ar avea loc astăzi niciun dintre cele două blocuri de centru-stânga, respectiv centru-dreapta, nu ar obține o majoritate.

O altă alternativă în cazul adoptării moțiunii de cenzură ar fi continuarea cu un guvern interimar până la alegerile de anul viitor, acesta urmând a fi condus cel mai probabil tot de Löfven întrucât nu există nicio altă alternativă clară.

REFERINȚĂ: