Medicii din Oman, o mică țară din Peninsula Arabă, au raportat primele cazuri de „ciupercă neagră”, boală care a fost declarată epidemie în India, relatează Insider.

Medicii din Oman au raportat primele cazuri de ciuperca neagraFoto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP / Profimedia Images

Potrivit Associated Press, au fost depistate cel puțin 3 cazuri de mucormicoză, o infecție fungică care poate fi mortală.

Anunțul vine în contextul în care Omanul se confruntă cu un nou val al coronavirusului după ce a reușit să își vaccineze doar 10% din populație.

Mucormicoza este o infecție fungică rară cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere.

Infecția are o rată de mortalitate de 50% și necesită extirparea tuturor țesuturilor afectate pentru ca pacienții să aibă șanse de supraviețuire, lucru care în cazul unor bolnavi a dus la pierderea ochilor sau a unor părți ale țesutului nazal.

Printre cele mai vizibile simptome ale infectării se numără leziuni negre pe nas sau în gură.

India s-a confruntat cu o izbucnire acută de cazuri care a motivat mai multe state să declare mucormicoza o epidemie în contextul răspândirii rapide a variantei Delta a coronavirusului, mai infecțioasă și care poate cauza simptome atipice mai severe.

Persoanele imunocompromise sunt cele mai susceptibile infectării cu „ciuperca neagră”, pacienții cu imunitatea scăzută după vindecarea de o formă gravă a Covid fiind printre cei mai vulnerabili.

REFERINȚĂ: