Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit pe Thomas Nides, un democrat experimentat, ambasador în Israel la două zile după ce un nou guvern a preluat funcția în țară, potrivit AFP.

Thomas Nides, ambasador in IsraelFoto: US State Department

Thomas Nides, care în calitate de înalt oficial al Departamentului de Stat sub președinția lui Barack Obama a luptat în încercările de a reduce fondurile americane pentru palestinieni, va trebui să i se confirme numirea de către Senat.

Biden s-a grăbit să-l felicite pe nou premier al israelului, Nafatali Bennet

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat, duminică, pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care îi urmează lui Benjamin Netanyahu, la putere de 12 ani, potrivit AFP.

"În numele poporului american, îl felicit pe premierul Naftali Bennett, prim-ministru în alternanţă şi ministru al Afacerilor Externe Yair Lapid şi pe toţi membrii noului guvern israelian", a spus Biden într-un comunicat. El a subliniat că "este nerăbdător să lucreze" cu Bennett "pentru a întări toate aspectele lungii şi strânsei relaţii dintre ţările noastre".

"Israel nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura dintre popoarele noastre este o dovadă a valorilor comune şi a deceniilor de strânsă cooperare şi pe măsură ce continuăm să ne consolidăm parteneriatul, Statele Unite rămân de neclintit în sprijinul său pentru securitatea Israelului", a mai spus Biden.

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet după ce a fost votat de 60 de deputaţi. Noul guvern este format din partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia.

Benjamin Netanyahu, atac dur la Biden

Netanyahu a afirmat că „această administrație” din Washington i-a cerut să „nu discute în public despre neînțelegerile noastre privind Iranul”. „Dar, cu tot respectul, nu pot să fac asta”, a afirmat fostul premier, potrivit Jerusalem Post.

Netanyahu a comparat apoi tentativa SUA de a se întoarce în acordul nuclear iranian cu decizia președintelui american Franklin Delano Roosevelt de a nu bombarda șinele de tren care duceau la Auschwitz când a existat această oportunitate în 1944.

„Prim-ministrul Israelului trebuie să poată să îi spună nu președintelui Statelor Unite în probleme ce ne amenință existența”, a subliniat Netanyahu care a amintit de un discurs susținut în 2015 în fața camerelor reunite ale Congresului american cu privire la opoziția față de acordul nuclear negociat în timpul administrației Obama.