Parlamentul israelian a votat duminică seară proiectul noii coaliții guvernamentale care pune capăt celor peste zece ani de putere ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care și-a declarat hotărârea de a reveni la putere, potrivit AFP și Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahu dupa votFoto: captura facebook

Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus.

Recunoscându-și înfrângerea chiar înainte de votul de încredere, Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, a asigurat parlamentul că va rămâne în politică, conducând opoziția, pentru a „doborî” noul guvern și că va „reveni în curând” la putere.

Naftali Bennett le-a prezentat parlamentarilor pe membrii guvernului său și prioritățile imediate.

Guvernul va lucra pentru „întreaga” populație israeliană, inclusiv pentru minoritatea arabă, dar și pentru evreii ultra-ortodocși care nu au membri aleși în această coaliție, a spus Bennett într-un discurs întrerupt continuu de susținătorii lui Benjamin Netanyahu.

"Cetățeni ai Israelului! Acesta este un moment politic critic și fac apel la toată lumea să dea dovadă de reținere", a spus Bennett, care se așteaptă să-l succeadă pe Netanyahu.

Iranul, considerat inamicul nr 1 / Politica externă nu se schimbă

În ceea ce privește politica externă, el a păstrat același ton cu premierul care a atacat în problema nucleară a Republicii Islamice Iran, inamicul numărul 1 al Israelului.

Noua coaliție „nu va lăsa Iranul să achiziționeze arme nucleare”, a avertizat Bennett.

Dar Netanyahu a reacționat acuzând următorul guvern că „este slab” în fața „amenințării” din Iran.

Temele majore care divid actuala Coaliție

Conflictul cu palestinienii, redresarea economică, locul religiei sunt temele care împart coaliția anti-Netanyahu.

În fața scaunului Parlamentului din Ierusalim, israelienii care afișează steaguri naționale și baloane albe și-au exprimat sprijinul pentru noua coaliție și l-au atacat pe Netanyahu, aflat în fața unui proces pentru corupție.

Pe Piața Rabin din Tel Aviv, tehnicienii au testat sistemul de sunet în așteptarea unei mari demonstrații în favoarea noului guvern.

"Netanyahu pleacă acasă, acest prim-ministru a fost acolo de prea mult timp, a încercat să schimbe sistemul în favoarea sa și să scape de unele infracțiuni, așa că astăzi este timpul petrecerii la Tel Aviv", a spus Jorel Franganti, de 24 de ani.

Naftali Bennett, liderul partidului Yamina, va conduce guvernul în primii doi ani înainte de a preda centristului Yaïr Lapid pentru o perioadă echivalentă, în baza unui acord de rotație.

După ultimele alegeri legislative din martie, opoziția s-a unit treptat împotriva lui Netanyahu și - un eveniment extrem de rar în istoria israeliană - a cooptat formațiunea arabă israeliană Raam, condusă de islamistul Mansour Abbas.

Principalele obstacole/ Palestinienii spun că schimbarea nu înseamnă nimic pentru ei

Coaliția s-a angajat să desfășoare o investigație asupra cazului Mont Méron (45 de morți ultraortodocși), să reducă „criminalitatea” în orașele arabe, să apere drepturile persoanelor LGBT, dar și să consolideze prezența israeliană în Cisiordania, adică zona peste care Israelul deține control militar și civil deplin și care reprezintă aproximativ 60% din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967.

Și imediat ce va prelua funcția, se va confrunta cu provocări presante precum marșul planificat marți de extrema dreaptă israeliană în Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de Israel.

Mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în enclava palestiniană blocată de israelieni din Gaza, a amenințat cu represalii dacă marșul va avea loc lângă piața Moscheilor.

Pe 10 mai, Hamas a lansat rachete asupra Israelului în „solidaritate” cu palestinienii răniți în confruntările cu poliția israeliană din Ierusalim, ceea ce a dus la un război de 11 zile cu armata israeliană.

Palestinienii din teritoriile ocupate, Cisiordania și Gaza, au spus joi că schimbarea guvernului israelian nu înseamnă în mare parte schimbare, subliniind că liderul naționalist care urmează să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu va urma probabil aceeași agendă de dreapta, relatează Reuters.

"Indiferent de forma pe care o va lua guvernul israelian, nu schimbă în niciun fel natura relațiilor noastre cu acesta, deoarece rămâne o putere colonizatoare și de ocupare la care trebuie să rezistăm", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Hamas Fawzi Barhoum.

În ceea ce îl privește pe Netanyahu, el ar putea fi nevoit să se confrunte, pe lângă procesul său, cu un val de proteste în cadrul partidului său, Likud.