Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică, în faţa Parlamentului, că va rămâne în politică, în opoziţie, după intrarea în atribuţii a noii coaliţii, şi că va reveni "în curând" la putere, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

"Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (...). Ne vom întoarce în curând", a declarat Netanyahu în alocuţiunea de la Knesset, Parlamentul israelian, înaintea unui vot de încredere pentru un nou Guvern.

Parlamentarii israelieni trebuie să dea votul de încredere pentru "Guvernul schimbării" în această seară, guvern condus de şeful dreptei radicale Naftali Bennett şi de liderul centrist Yaïr Lapid care va pune capăt unei domnii de peste 12 ani fără întrerupere a lui Benjamin Netanyahu.

"Bennett şi prietenii său sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine", a declarat Netanyahu, care a lăudat "reuşitele" Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi "operaţiunile exterioare" între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene.

"Dar astăzi Iranul sărbătoreşte (sosirea noii coaliţii la putere, n.r) căci ei au înţeles că de acum există un Guvern slab" în Israel, a adăugat Netanyahu, citează News.ro.

Mai devreme, Naftali Bennett a afirmat că viitorul Guvern, al cărui şef va fi timp de doi ani înainte de a fi înlocuit de Yaïr Lapid, nu va permite Iranului să "se doteze cu arma nucleară".

Coaliția anti-Netanyahu a adunat majoritatea necesară în Parlament

Knesset s-a întrunit în sesiune specială de la ora 16:00, ora locală (13:00 GMT), pentru a permite centristului și liderului opoziției Yaïr Lapid și liderului de dreapta radicală Naftali Bennett să-și prezinte echipa, care va face obiectul unui vot.

Această coaliție eterogenă - reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta și un partid arab - a adunat majoritatea necesară de 61 de deputați din cei 120 din Parlament.

Și dacă nu există o schimbare de ultim moment, ar trebui să obțină binecuvântarea aleșilor, iar Benjamin Netanyahu va fi eliminat de la putere, după ce a fost 12 ani șeful guvernului.

Confruntat timp de un an de un proces de corupție, Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost din nou ținta unui nou protest sâmbătă seara.

În fața reședinței sale oficiale din Ierusalim, manifestanții nu au așteptat votul pentru a sărbători „căderea” „Regelui Bibi”, porecla lui lui Netanyahu.

"Netanyahu a căutat doar să ne împartă, o parte a societății împotriva celeilalte, dar mâine vom fi uniți, dreapta, stânga, evrei, arabi", a declarat Ofir Robinsky, un protestatar.

Cântând „Bibi ciao” după melodia revoluționară italiană Bella Ciao, în jur de 2.000 de israelieni au manifestat sâmbătă seara la Ierusalim pentru a sărbători „victoria”, în ajunul sfârșitului așteptat al domniei primului ministru Benjamin Netanyahu.

”Tranziție pașnică”

Noua coaliție va fi condusă de Naftali Bennett, liderul partidului de dreapta Yamina, în primii doi ani, apoi de Yaïr Lapid pentru o perioadă echivalentă.

După votul planificat al Knesset, luni urmează să aibă loc o predare formală a puterii la biroul primului ministru.

În ultimele zile, parlamentarii Yamina au fost ținta unei campanii intense pentru a-i descuraja să voteze noul guvern.

Oricum ar fi, Likud al lui Netanyahu a promis un „transfer pașnic de putere” după mai bine de doi ani de criză politică marcată de patru scrutinuri care au dus fie la eșecul formării unui guvern, fie a uniunii guvernamentale care a durat doar câteva luni.