Vrei să licitezi pentru un loc pe o navă spațială alături de Jeff Bezos? Va trebui să fii rapid - și probabil vei avea nevoie de mai mult de 4 milioane de dolari, relatează Reuters.

Jeff Bezos se va afla la bordul primului zbor turistic al Blue OriginFoto: Mark RALSTON / AFP / Profimedia

Blue Origin a programat sâmbătă o licitație live pentru a încheia un proces de licitație care a durat o luna pentru a se stabili câștigătorul unui loc în excursia turistică în spațiu luna viitoare alături de fondatorul companiei, miliardarul Jeff Bezos.

Identitatea câștigătorului - probabil un pasionat de spațiu ultra-bogat - nu va fi dezvăluită imediat.

Dar lansarea din 20 iulie a navei New Shepard de la Blue Origin ar fi un moment de referință în timp ce firmele americane se străduiesc să se îndrepte spre o nouă eră a călătoriilor spațiale comerciale private.

Bezos, cel mai bogat om din lume și un pasionat de spațiu pe tot parcursul vieții, a luptat împotriva miliardarilor Richard Branson și Elon Musk pentru a fi primul care să călătorească dincolo de atmosfera Pământului.

"Punerea în spațiu a celui mai bogat om din lume și una dintre cele mai recunoscute figuri din afaceri este o reclamă masivă pentru spațiu ca domeniu de explorare, industrializare și investiții", a spus analistul Morgan Stanley Adam Jonas la începutul acestei luni.

Licitația a durat până pe 10 iunie și se va încheia oficial astăzi, pe 12 iunie, după o licitație online live.

Întrucât procesul de licitație de o lună care a dus la licitația live s-a încheiat joi, cifra câștigătoare s-a ridicat la peste 4 milioane de dolari, alimentată de participarea a mai mult de 6.000 de persoane din cel puțin 143 de țări, a spus Blue Origin.

Licitația live care termină procesul va începe sâmbătă la ora 13:00. EDT (1700 GMT) și durează câteva minute.

În timp ce fondurile strânse din cadrul evenimentului vor fi donate, Blue Origin speră să încurajeze entuziasmul pentru afacerea care reprezintă începutul turismului suborbital.

Cursa este alimentată de optimismul potrivit căruia călătoriile spațiale vor deveni obișnuite pe măsură ce tehnologia evansează și este probată și costurile scad, alimentând ceea ce ar putea fi o piață turistică anuală de 3 miliarde de dolari până în 2030.