Maiorul bulgar Valentin Terziev, de 47 de ani, era pilotul avionului de luptă de fabricație rusească Mig-29 dispărut deasupra Mării Negre în timpul exercițiului militar ”Shabla 2021” la care participau, alături de armata bulgară, militari sârbi și americani, scrie Novinite.

Maiorul Valentin TerzievFoto: fakti.bg

Valentin Terziev, unul dintre cei mai experimentați ași ai aerului din baza Graf Ignatievo, a căzut în mare cu avionul său de luptă miercuri dimineață, el nefiind însoțit la acel moment de altă aeronavă.

Terziev primise misiunea de a trage într-o țintă constituită dintr-o parașută luminoasă, unul dintre cele mai dificile exerciții din cauză că există riscul pierderii orientării. Totuși, maiorul era destul de experimentat pentru a gestiona probleme dificile, spun colegii săi.

Aceștia nu cred că accidentul a fost provocat de o eroare a pilotului, una dintre variantele luate în calcul de autoritățile bulgare.

Maiorul, de origine din orașul Varna, lua parte la un exercițiu realizat împreună cu Forțele Aeriene Sârbe în apropierea localității Shabla, ce a început pe 7 iunie și trebuia să țină până pe 11 iunie. Piloții sârbi au participat cu trei aeronave, tot MiG-29, ce au decolat și au aterizat pe baza aeriană Graf Ignatievo.

Avionul de luptă MiG29 pe care îl pilota Terziev a fost livrat de către fosta URSS Bulgariei în 1988-1989 și ar fi trebuit să fie ”bun de zbor” încă 8 ani.