Consiliul Atlantic al Bulgariei a cerut suspendarea zborurilor cu toate aeronavele Mig-29 reparate de Russian Aircraft Building Corporation și lansarea imediată a unei verificări detaliate, de către o echipă de experți din țările NATO, a calității reparațiilor făcute la aceste Mig-uri, scrie Novinite.

Mig-29 Fulcrum bulgaresc pe pistaFoto: PJF Military Collection/Alamy/ Profimedia

Această reacție a Consiliului Atlantic din Bulgaria, o importantă organizație neguvernamentală din țara vecină, vine după ce un avion de luptă de fabricație sovietică s-a prăbușit miercuri în Marea Neagră.

Consiliul Atlantic cere, astfel, ca ”ministrul interimar al apărării să dea urgent un ordin pentru analizarea impactului întârzierilor părții ruse în implementarea contractelor pentru reparația avioanelor de luptă Mig-19 și a antrenării piloților”.

Poporul bulgar trebuie să știe cum afectează acest lucru capacitatea de luptă a forțelor aeriene, spune sursa citată, subliniind că de deosebit interes este clarificarea relației dintre pregătirea de luptă a piloților bulgari, mult sub standardele NATO, și acest incident.

”Ținând cond de principiul solidarității NATO, guvernul trebuie să ceară imediat lansarea unei misiuni aliate pentru paza spațiului aerian bulgar până când Bulgaria va ajunge la o capacitate fiabilă de implementare a misiunilor de poliție aeriană”, spune sursa citată.

Consiliul Atlantic din Bulgaira insistă, de asemenea, pentru suspendarea imediată a tuturor activităților privind posibila modernizare a avionicii și a extinderii folosirii aparatelor Mig-29.