​Pentagonul a anunţat marţi că a retras jumătate din trupele şi echipamentele sale militare din Afganistan, transmite Reuters, potrivit News.ro. Armata SUA a transferat echivalentul a aproximativ 500 de încărcături de avioane mari de marfă, potrivit unei actualizări a Comandamentului Central al SUA.

Foto:

Aproximativ 13.000 de echipamente care nu vor fi lăsate armatei afgane au fost, de asemenea, predate Agenţiei de Logistică a Apărării, pentru distrugere. SUA au predat în mod oficial şase facilităţi armatei afgane.

În luna aprilie, Biden a anunţat retragerea completă a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, ceea ce va pune capăt celui mai lung război al Americii.

Programul de retragere stabilit de Biden diferă de termenul negociat anul trecut de administraţia Trump cu talibanii. Conform acordului, toate forţele străine ar fi trebuit să părăsească Afganistanul până la 1 mai.

Retragerea integrală a aproximativ 3.000 de membri ai serviciului militar al SUA va coincide cu cea de-a 20-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie, care au contribuit la intrarea Americii în războaie îndelungate din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Într-o discuţie telefonică efectuată luni cu reporterii, comandantul comandamentului central al SUA, generalul Frank McKenzie, a declarat că SUA sunt angajate în negocieri pentru ca bazele să fie utilizate ca misiuni de combatere a terorismului după plecarea trupelor americane.

”Este intenţia noastră să putem continua să urmărim Al Qaeda şi ISIS de la distanţă, din alte locaţii ale teatrului de operaţiuni, şi lucrăm acum cu prietenii din regiune pentru a stabili această capacitate pe măsură ce mergem mai departe”, a spus McKenzie.

Armata afgană a înregistrat un număr „șocant de mare” de victime în confruntările cu talibanii într-o perioadă de 24 de ore, au anunțat luni oficiali locali.

Guvernul afgan subliniază că aceste confruntări armate s-au intensificat în întreaga ţară, după ce Statele Unite au lansat retragerea trupelor americane până la 11 septembrie.

Un al doilea contingent de militari români s-a întors pe 23 mai din Afganistan. De la 1 mai, România a început procesul de retragere a trupelor din Afganistan, iar procedurile ar urma să se încheie în septembrie.