Un al doilea contingent de militari români s-a întors duminică din Afganistan. De la 1 mai, România a început procesul de retragere a trupelor din Afganistan, iar procedurile ar urma să se încheie în septembrie.

romani in AfganistanFoto: MApN

Planul de retragere a celor peste 600 de militari români din Afganistan este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă, conform Ministerului Apărării Naționale.

Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public.

România a început, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. Un prim contingent, alcătuit din aproximativ 70 de militari români, a revenit în țară în 8 mai.

Din 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.