Preşedintele american Joe Bden l-a invitat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, a anunţat consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, relatează AFP și CNN, potrivit News.ro.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

Preşedintele Joe Biden „abia aşteaptă să-l primească la Casa Albă (pe omologul său Volodimir Zelenski) în această vară”, a anunţat Sullivan.

Joe Biden şi-a reitarat, într-o convorbire cu Volodimir Zelenski, „angajamentul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei împotriva agresiunilor continue ale Rusiei în Donbas şi Crimeea”, a anunţat luni seara o purtătoare de cuvnt a Casei Albe, Jen Psaki, cu câteva zile înaintea summitului şefului statului american cu preşedintele rus Vladimir Putin, prevăzut la 16 iunie la Geneva.

Cei doi lideri „au discutat despre parteneriatul strategic în susţinerea planului preşedintelui Zelenski în lupta împotriva corupţiei şi implementarea agendei unor reforme, în baza valorilor noastre democratice împărtăşite şi apiraţiilor euroatlantice ale Ucrainei”, a mai anunţat într-un comunicat Psaki.

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru această invitaţie, „în iulie”.

„Mă bucur pentru această întâlnire, care ne va permite să discutăm despre mijloace de extindere a cooperării strategice dintre Ucraina şi Statele Unite”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter liderul ucrainean.

Anunțul Casei Albe vine la o zi după ce site-ul american Axios a publicat un interviu cu Zelenski în care acesta a relatat că a aflat din presă despre decizia administrației Biden de a nu bloca construirea ultimei secțiuni a gazoductului Nord Stream 2.

De asemenea, președintele ucrainean a declarat că este dispus să aibă o întâlnire cu Biden „oricând și în orice loc din lume” înainte de summitul acestuia cu Putin ce va avea loc pe 16 lunie la Geneva.

Citește și: