Mama unui notoriu traficant de arme rus care ispăsește o condamnare de 25 de ani în Statele Unite și a fost inspirația pentru filmul „Lord of War” în care a jucat Nicolas Cage a cerut liderilor Rusiei și Statelor Unite să negocieze eliberarea sa, relatează Moscow Times.

Viktor Bout, „Negustorul Mortii”, ispaseste o sentinta de 25 de ani in Statele UniteFoto: Andrew Chant / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin urmează să se întâlnească pe 16 iunie la Geneva într-un summit în care vor aborda o gamă largă de probleme geopolitice printre care și eventuale schimburi de prizonieri.

Cel mai cunoscut deținut rus care ar putea fi subiect al discuțiilor este Viktor Bout, poreclit „Negustorul Morții” de către fostul ministru britanic Peter Hain din cauza furnizării de arme către Liberia și Angola, două state măcinate de conflict.

Bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost sursa de inspirație pentru filmul „Lord of War” în care a jucat Nicolas Cage.

„Domnilor președinți, vă rog ajungeți la o înțelegere”, i-a rugat pe cei doi șefi de stat mama lui Bout, Raisa, într-o scrisoare, adăugând că are aproape 85 de ani și s-ar putea să nu își mai vadă vreodată fiul dacă acesta își duce pedeapsa la sfârșit.

Bout, care a fost condamnat de o instanță americană în 2011 pentru că a conspirat să vândă arme rebelilor FARC din Columbia, a fost acuzat de-a lungul deceniilor de furnizarea de arme pentru unele din cele mai sângeroase conflicte din lume.

„Viktor și-a pierdut deja 13 ani din viață. Fiul meu nu este un terorist, este un om de afaceri”, a mai scris mama acestuia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu a văzut scrisoarea dar nu a exclus ca Biden și Putin să discute despre un posibil schimb de deținuți.

Un fost ofițer în forțele aeriene sovietice, Bout a fost arestat în Thailanda după o operațiune complexă în care agenții de informații americani au pretins că sunt rebeli marxiști columbieni care vor să cumpere arme moderne.

Citește și: