Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că a aflat din presă despre decizia omologului său american Joe Biden de a pune capăt tentativelor de a bloca gazoductul rusesc Nord Stream 2 pe care Ucraina îl consideră o amenințare gravă la adresa securității sale, relatează Axios.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Zelenski a dezvăluit informația în timpul unui interviu pe Zoom acordat vineri jurnaliștilor de la Axios, acesta cerându-i lui Biden să aibă o întâlnire cu el înainte de summitul dintre președintele american și Vladimir Putin, programat pe 16 iunie.

Președintele ucrainean a declarat că este dispus să se vadă cu Biden „în orice moment și în orice loc de pe planetă” și a vorbit despre campania de presiune psihologică a lui Putin, propria dezamăgire privind Statele Unite și speranța că Biden își va schimba poziția privind proiectul Nord Stream 2.

„Aceasta este o armă, o armă reală... în mâinile Federației Ruse”, a declarat Zelenski cu privire la Nord Stream 2. „Nu prea este de înțeles... ca gloanțele acestei arme să poată fi furnizate de o asemenea țară măreață ca Statele Unite”, a mai spus acesta.

Putin a început deja să folosească proiectul împotriva Ucrainei, declarând vinerea trecută că Kievul trebuie să arate bunăvoință dacă vrea ca gazul rusesc să tranziteze în continuare țara.

O sursă din cadrul administrației Biden a declarat că acesta analiza ideea invitării lui Zelenski la Washington înainte de summitul cu Putin însă a refuzat să dea curs propunerii după ce președintele ucrainean a înlocuit conducerea companiei energetice de stat Naftogaz.

Mutarea lui Zelenski a provocat îngrijorări la Washington că Ucraina înregistrează regrese în lupta împotriva corupției.

„Câte vieți ucrainene costă relația dintre Statele Unite și Germania?”

Putin a anunțat vineri că prima din cele două linii ale gazoductului este finalizată și că Gazprom „este pregătit să înceapă să umple Nord Stream 2 cu gaz”.

Casa Albă a catalogat gazoductul ca fiind „un proiect geopolitic al Kremlinului care amenință securitatea energetică a Europei” însă a renunțat la sancțiunile împotriva companiei care finalizează proiectul.

Zelenski a relatat că a trecut peste mânia inițială provocată de decizie și că acum simte doar dezamăgire după ce Biden i-a oferit „semnale directe” că SUA este pregătită să blocheze conducta”.

Președintele ucrainean a spus că nu a fost informat în prealabil despre această hotărâre și că a fost nevoit să asculte o conferință de presă a Casei Albe pentru a obține o explicație: administrația Biden a citat importanța menținerii unor relații bune cu Germania, beneficiarul proiectului.

Zelenski a afirmat că înțelege importanța relației dintre Washington și Berlin dar a întrebat:

„Câte vieți ucrainene costă relația dintre Statele Unite și Germania?”.

Acesta și-a reiterat convingerea că președintele Biden încă ar putea opri proiectul.

„Dacă nu este cazul, va fi mare păcat, nu doar pentru mine”, a precizat acesta, adăugând că „în aceste circumstanțe va exista un sentiment că Rusia va avea o șansă mare de a triumfa asupra Statelor Unite”.

Casa Albă afirmă că a propus summitul cu Putin pentru a încerca să obțină o relație „stabilă și previzibilă” cu președintele rus.

Zelenski afirmă că Biden nu este primul președinte american care urmărește asta dar „dacă mă întrebați pe mine, scenariul mai bun ar fi ca SUA să facă lucrurile astfel încât Rusia să încerce să construiască relația cu Statele Unite”.

Citește și: