Serviciile secrete din SUA nu au găsit dovezi că ”fenomenele aeriene” observate de piloții din Marina americană în ultimii ani sunt nave extraterestre, dar tot nu pot explica mișcările neobișnuite care nu pot fi explicate nici de oamenii de știință, nici de armată, au devăluit înalți oficiali ce au primit informații din mult așteptatul raport guvernamental ce urmează să fie făcut public, scrie New York Times.

Pilot american intr-o intalnire cu un OZNFoto: Handout / AFP / Profimedia

Raportul stabilește că o foarte mare majoritate a celor 120 de incidente din ultimele două decenii nu au legătură cu vreo tehnologie a armatei americane sau a guvernului SUA, au spus sursele ziarului citat.

Această concluzie elimină posibilitatea ca piloții Marinei care au raportat obiecte zburătoare neidentificate să fi dat peste programe guvernamentale secrete.

Ar putea să fie totuși nave extraterestre

Dar aceasta este, însă, singura concluzie reală din raportul secret, potrivit surselor NYT. Deși raportul ce urmează să fie trimis Congresului până pe 25 iunie include și alte concluzii ferme, înalți oficiali care au au avut acces la document spun că ambiguitatea acestora face ca guvernul să nu fie capabil să excludă teoriile că fenomenele observate de piloții Marinei să fie totuși nave extraterestre.

Vechea fascinație a americanilor cu OZN-urile s-a intensificat în ultimele săptămâni în așteptarea publicării raportului. Fostul președinte Barack Obama a alimentat speculațiile luna trecută, într-o emisiune televizată.

”Ceea ce este adevărat, și vorbesc serios acum, este că există înregistrări de obiecte de pe cer și nu știm exact ce sunt”, a spus Obama.

Unele ”fenomene aeriene” nu pot fi explicate

Raportul admite că multe dintre fenomenele observate sunt greu de explicat, printre care accelerația lor, capacitatea de a-și schimba brusc direcția și de a se scufunda.

Una dintre posibilele explicații, aceea că ar putea fi baloane meteo sau de alt tip nu rezistă în toate cazurile, din cauza schimbărilor de viteză ale vântului la momentul unor interacțiuni.

Raportul final va include și o anexă clasificată. Deși aceasta nu va conține dovezi care să arate că fenomenele sunt nave extraterestre, oficialii recunosc că faptul că publicul nu le va vedea va alimenta speculațiile că guvernul ține la secret informații despre vizitatori extratereștri pe Pământ.

Îngrijorați că ar putea fi vorba de tehnologie din China sau Rusia

Cele mai multe dintre cele 120 de incidente examinate în raport sunt de la membri ai Marinei SUA. În document sunt analizate și incidente din ultimele două decenii ce implică armate străine. Serviciile secrete americane cred că cel puțin o parte dintre fenomenele aeriene ar putea fi explicate de tehnologii experimentale ale unei puteri rivale, cel mai probabil China sau Rusia.

O sursă de rang înalt ce a avut acces la informații a a spus fără ezitare că oficialii americani știau că nu este vorba de tehnologie americană. Aceasta a adăugat că armata și serviciile secrete americane sunt îngrijorate că Rusia sau China experimentează cu tehnologie Hipersonică.

Această sursă și ceilalți oficiali consultați au făcut dezvăluiri din raportul secret privind posibilele nave extraterestre sub condiția anonimității deoarece nu sunt autorizați să vorbească public despre informațiile clasificate privind OZN-urile.

După zeci de ani în care autoritățile americane au luat în derâdere și au catalogat drept aberații toate semnalările de OZN-uri de pe teritoriul Statelor Unite, Pentagonul a recunoscut recent, în mod oficial, existența unor obiecte zburătoare neidentificate (OZN), care prezintă comportamente și proprietăți inexplicabile.​