​Guvernul american, care l-a primit joi pe ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a angajat să sprijine Israelul indiferent de viitorul său premier, în momentul în care s-a format o coaliţie pentru a-l alunga de la putere pe Benjamin Netanyahu, notează AFP și Agerpres.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

"Nu vom vorbi despre formarea unui guvern atât timp cât este în curs de desfăşurare", a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Cu toate acestea, el a asigurat că "sprijinul neclintit" al Statelor Unite pentru Israel va rămâne neschimbat "indiferent ce se va întâmpla, indiferent de guvern".

"Nimic nu se va schimba chiar dacă guvernul se va schimba", a insistat Ned Price, confirmând în special intenţia Washingtonului de a contribui la refacerea scutului antibalistic al statului evreu, ale cărui rachete au fost folosite intens în timpul celor 11 zile de conflict cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, în mai.

Primindu-l pe Benny Gantz la Pentagon, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că preşedintele Joe Biden "şi-a exprimat sprijinul total pentru refacerea +Iron Dome+ în Israel", "care a salvat atât de multe vieţi în timpul recentului conflict".

După doi ani de incertitudini, o nouă coaliție de guvernământ a fost formată și este pregătită să-l înlocuiască pe Netanyahu. Liderul opoziției Yair Lapid i-a informat oficial pe președintele Reuven Rivlin și pe președintele Knessetului, Yariv Levin, miercuri seara că poate forma guvernul.

Premierul israelian a atacat, joi, acordul oponenților săi politici pentru formarea unui guvern cu partide de stânga, centru și dreapta, criticând participarea arabă istorică la coaliție.