De peste o săptămână dezbaterile politice și știrile din Finlanda sunt dominate de vestea că premierul Sanna Marin și familia sa au primit o alocație lunară de 850 de euro pentru micul dejun, poliția și fiscul finlandez demarând anchete cu privire la situație, relatează Euractiv.

Premierul finlandez Sanna MarinFoto: Roni Rekomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Scandalul poreclit „breakfast-gate” a izbucnit după ce tabloidul Iltalehti a dezvăluit pe 25 mai că Marin și familia sa primeau 300 de euro din bugetul de stat pentru micul dejun.

Marin a declarat după apariția în public a informației că ea doar a urmat aranjamentele făcute înainte de a deveni premier de către predecesorii săi.

Însă același tabloid a dezvăluit ulterior că alocația lunară a premierului era de fapt de 850 de euro întrucât acoperea nu doar micul dejun ci și alte mese reci.

Cancelaria lui Marin a confirmat în cele din urmă că alocațiile de hrană ale acesteia s-au ridicat la 14.363 de euro din momentul preluării mandatului în decembrie 2019.

Biroul lui Marin a apărat această practică, afirmând că este standard și că a fost în vigoare în timpul mandatelor anteriorilor prim-miniștri finlandezi.

Însă scandalul a căpătat amploare după ce soția fostului premier Paavo Lipponen a afirmat că nu doar că a plătit pentru mesele familiei dar a și făcut curățenie, gătit și spălat rufele „pe cont propriu” în timp ce locuia la reședința oficială a șefilor guvernului finlandez.

Fiscul a anunțat că a deschis o investigație pentru a stabili dacă aceste alocații sunt scutite de impozit iar poliția a demarat o anchetă pentru a vedea dacă există nereguli cu privire la aceste cheltuieli.

Sanna Marin a anunțat marți că nu va mai folosi alocația chiar dacă anchetele stabilesc că aceasta este legală.

Citește și: