Guvernul premierului Sanna Marin (SDP) alcătuit dintr-o coaliție de 5 partide va „distruge viitorul Finlandei”, acuză un raport publicat luni de către Institutul de Cercetări privind Economia Finlandeză (Etla) și citat de Euractiv.

Premierul finlandez Sanna MarinFoto: Roni Rekomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Raportul denumit „Politici fiscale fără o ancoră” acuză guvernul de „subminarea serioasă a credibilității procesului bugetar” după ce guvernul a decis în luna aprilie să nu își respecte angajamentele anterioare privind disciplina bugetară.

Mai exact, guvernul condus de Marin a decis că nivelul cheltuielilor guvernamentale poate fi depășit cu 900 de milioane de euro în 2022 și cu 500 de milioane de euro în 2023 în urma unor negocieri aprinse care erau să ducă la destrămarea coaliției de 5 partide.

Potrivit Etla, continuarea cheltuielilor publice excesive și prelungirea derogării de la regulile de disciplină bugetară până în 2023 nu pot fi justificate în perioada de după pandemie mai ales că în curând vor fi disponibile fonduri din planul de relansare economică al Uniunii Europene.

Raportul recomandă guvernului să se întoarcă în parametrii de rigoare bugetară în detrimentul politicilor și reformelor sociale prin complementarea actualului sistem cu o „ancoră” privind îndatorarea.

Think tank-ul economic, apropiat de mediul de afaceri din Finlanda, insistă de asemenea că este imperativă demararea unor reforme structurale îndelung amânate pentru a îmbunătăți sustenabilitatea fiscală a țării, amintind că creșterea economică finlandeză a fost timidă de mai bine de un deceniu.

REFERINȚĂ: