​Guvernatorul republican al statului american Florida, Ron DeSantis, a semnat marţi o lege care le interzice femeilor şi fetelor transgender să participe la competiţii sportive feminine în instituţiile publice, relatează AFP și Insider, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantisFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

„Credem că este esenţial să păstrăm integritatea acestor competiţii”, a declarat DeSantis la semnarea noii legi, în timp ce în Statele Unite începe „Pride Month”, luna în care se celebrează în fiecare an drepturile persoanelor homosexuale, lesbiene, bisexuale şi transgender (LGBTQ).

„În Florida, fetele vor practica sporturi pentru fete, iar băieţii, sporturi pentru băieţi”, a spus el.

„Ne vom baza pe biologie, şi nu pe ideologie, atunci când vine vorba de a face sport”, a adăugat guvernatorul.

Măsura, care va intra în vigoare la 1 iulie, le impune fetelor şi tinerelor să-şi indice sexul biologic, folosind certificatul de naştere, pentru a se înscrie într-o echipă.

„Îngrozitor”, a reacţionat pe Twitter alesul democrat local Carlos Smith, care se declară homosexual şi latino.

„Acest lucru alimentează transfobia şi îi pune în pericol pe copiii vulnerabili, fără niciun motiv”, a adăugat el.

„Copiii transgender sunt copii, fetele transgender sunt fete. La fel ca toţi copiii, merită să aibă posibilitatea de a face sport cu prietenii lor şi de a face parte dintr-o echipă”, a comentat Alphonso David, preşedintele asociaţiei pentru drepturile persoanelor LGBTQ The Human Rights Campaign.

Organizaţia şi-a exprimat intenţia de a contesta în instanţă adoptarea acestei legi.

Florida este cel mai nou stat care ia o astfel de măsură, legi comparabile fiind introduse în ultimele luni în aproximativ douăzeci de state republicane.

În acelaşi timp, mai multe state conservatoare, precum Arkansas, au luat măsuri pentru a-i priva pe minorii transgender de tratamentele hormonale necesare transformării lor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a luat o poziţie pe această temă, promulgând în prima zi a mandatului său un decret menit „să prevină şi să combată discriminarea pe baza identităţii de gen sau orientării sexuale”.

Citește și: