Belarus a restricționat posibilitățile locuitorilor săi de a părăsi țara pe uscat, permițând doar deținătorilor unui permis de ședere permanentă într-un stat străin, în timp ce opoziția denunță o „încălcare absolută” a legii, potrivit AFP.

Tren din BelarusFoto: Vitaly Titov | Dreamstime.com

Într-un mesaj publicat marți pe Telegram, serviciul de poliție de frontieră din Belarus a indicat că doar „cetățenii care dețin un document care confirmă autorizația lor de a rămâne permanent într-un stat străin” au dreptul să părăsească Belarusul.

El adaugă că „un permis de ședere temporar (...) nu constituie un motiv pentru călătoria în străinătate”.

Belarus a implementat restricții privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, oficial ca parte a pandemiei de coronavirus. În orice caz, părăsirea țării pe șosea este posibilă cel mult o dată la șase luni.

„Regimul Lukașenko a restricționat sever dreptul belarusilor de a călători, susținând că anumite motive nu sunt suficiente pentru a părăsi Belarusul”, a comentat pe Twitter Valéri Kovalevsky, consilierul pentru afaceri externe al principalului opozant Svetlana Tikhanovskaïa.

„Cu toate acestea, Constituția nu prevede nicio condiție”, a adăugat el, denunțând o „încălcare absolută a legii”.

Călătoria aeriană rămâne gratuită, dar posibilele destinații au fost limitate de când Uniunea Europeană și-a interzis spațiul aerian pentru avioanele din Belarus, ca reacție la arestarea unui adversar pe aeroportul din Minsk după redirecționarea avionului în care se afla.

Zeci de bieloruși au fugit din țara lor în ultimele luni, trecând uneori granița în mod ilegal, pentru a scăpa de valul sângeros de represiune de la contestarea realegerii președintelui Alexander Lukașenko în august 2020.

Vecina Lituania a venit în special în ajutorul acestor refugiați, acordându-le vize de șase luni, permițându-le să își regularizeze statutul în țara respectivă.

Un activist din cadrul opoziției belaruse, Stepan Latypov, judecat marți cu privire la numeroase capete de inculpare, a urcat pe o bancă din cușca deținuților ”pentru a împiedica gardieni să-l atingă”, iar apoi ”s-a înjunghiat în gât cu un obiect care seamănă cu un stilou” și a fost evacuat inconștient, porivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Viasna, relatează AFP.