Iranul numără acum o cantitate de uraniu slab îmbogățit de aproape 16 ori mai mare decât limita autorizată prin acordul din 2015, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat luni de AFP.

Baza subterana iranianaFoto: Tasnim

Teheran a renunțat treptat de obligațiile sale nucleare începând cu 2019, ca răspuns la reinstaurarea sancțiunilor americane de către Donald Trump. În prezent se desfășoară negocieri la Viena pentru readucerea Statelor Unite în locul acestui acord, menit să împiedice Republica Islamică să achiziționeze bomba atomică.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat alarmarea în legătură cu programul nuclear iranian, afirmând că doar „țările care fac bombe (nucleare)” îmbogățesc uraniu la nivelul Iranului, relatează CNBC.

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a declarat în cadrul unui interviu publicat miercuri de Financial Times că situația este „foarte îngrijorătoare”.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni Teheranul și AIEA au ajuns la o înțelegere pentru a prelungi cu o lună un acord de monitorizare expirat.

Avertismentul lui Grossi vine în contextul negocierilor pentru revenirea la acordul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran și marile puteri mondiale, denunțat între timp de către SUA și Iran.

Iranul îmbogățește acum uraniu la o puritate de până la 60%, de aproape 20 de ori mai mare decât nivelul de 3,67% permis sub acordul nuclear din 2015.

Nivelul de îmbogățire necesar pentru producerea unei bombe nucleare este de 90%.

Declarațiile lui Grossi vin după ce în luna februarie a acestui an AIEA s-a declarat „profund preocupată” de o locație de cercetări nucleare nedeclarată de către Teheran.