Armata rusă va forma 20 de noi unități militare la granița de vest a țării anul acesta pentru a contracara ceea ce Moscova descrie ca fiind amenințările în creștere din partea Nato, relatează Associated Press.​

Soldati rusi in CrimeeaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a făcut anunțul luni în timpul unei întruniri cu conducătorii forțelor armate ale Rusiei.

Acesta a pus decizia pe seama creșterii numărului de zboruri efectuate de bombardiere strategice americane, desfășurării de nave de război ale NATO și exercițiilor militare efectuate de alianță în apropierea granițelor Rusiei.

Acesta a acuzat că aceste acțiuni „distrug sistemul internațional de securitate și ne forțează să luăm contramăsurile relevante”.

„Vom forma încă 20 de unități și formații în Districtul Militar de Vest până la sfârșitul anului”, a anunțat acesta, adăugând că unitățile militare din vestul Rusiei au cerut 2.000 de noi piese de artilerie până la sfârșitul lui mai.

Luna trecută, o desfășurare masivă de forțe rusești la granița cu Ucraina a provocat alarmă la Kiev și în cancelariile occidentale, acestea îndemnând Moscova să își retragă trupele.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea ce aparținea Ucrainei în 2014 după ce președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a pierdut puterea și apoi a susținut conflictul separatist din estul țării.

Peste 14.000 de persoane și-au pierdut viața în cei 7 ani de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Moscova a rechemat pe 22 aprilie în cazărmi o parte a trupelor desfășurate la granița cu Ucraina dar Șoigu le-a ordonat să își lase armele în urmă pentru exercițiul militar Zapad (Vest) planificat pentru luna septembrie.

Ministrul rus al apărării a anunțat luni că pregătirile pentru acest exercițiu, care vor fi desfășurate împreună cu forțe ale Belarusului, se află acum în faza finală dar că manevrele ar avea „un caracter exclusiv defensiv”.

Citește și: