Un judecător italian a decis sâmbătă că trei bărbați reținuți în urma accidentului de telecabină care a ucis 14 persoane în nordul Italiei pot ieși din închisoare, unul dintre ei fiind plasat sub arestat la domiciliu, relatează Reuters.

Accident de telecabina in ItaliaFoto: Handout / AFP / Profimedia

În accidentul de săptămâna trecură, când o telegondolă care leagă orașul turistic Stresa din Lacul Maggiore de un munte s-a prăbușit în gol, toată lumea a murit, cu excepția unui băiat israelian în vârstă de cinci ani care rămâne în continuare în spital.

Poliția i-a arestat pe cei trei bărbați miercuri, după ce procurorii din orașul Verbania au deschis o anchetă pentru presupusul omor involuntar și neglijență.

Judecătoarea Donatella Banci Buonamici a decis sâmbătă că nu există motive pentru a-i ține în închisoare, deoarece aceștia nu pot fugi și nu există niciun risc de falsificare a probelor.

Procurorii au acuzat că cei trei bărbați - proprietarul companiei de telecabine, un angajat și un inginer care se ocupau de întreținere - erau conștienți de problemele tehnice.

Procurorii au declarat că cei trei au pus în mod deliberat cleme în formă de furculiță pe frânele de urgență pentru a evita ca acestea să fie activate în mod constant.

"Sunt conștient de greșeala pe care am făcut-o lăsând clemele", a declarat Gabriele Tadini procurorilor, conform transcrierii oficiale a audierii, care apare în Corriere della Sera.

Tadini a fost însărcinat cu punerea telecabinei în mișcare, lucru pe care l-a făcut pe 23 mai cu doar câteva ore înainte de prăbușire.

Tadini a fost plasat în arest la domiciliu. Avocatul său, Marcello Perillo, a declarat pentru Reuters că nu a solicitat eliberarea lui Tadini.

"Nu se poate nega problema fermoarelor, pentru asta va trebui să suporte consecințele", a spus Perillo, adăugând că nu a fost încă stabilit în ce măsură ceilalți doi au fost informați despre acțiunile lui Tadini.

În prezent nu există dovezi că aceștia sunt de asemene responsabili. Sunt oameni care ar fi trebuit să știe, dar nu este clar dacă au știut ”.

Procurorul-șef Verbania, Olimpia Bossi, a declarat reporterilor că judecătorul a decis că nu există dovezi suficiente că Luigi Nerini, proprietarul companiei care operează telecabina, și Enrico Perocchio, inginerul care se ocupa de întreținere și siguranță, erau la curent cu situația.

"În orice caz, ancheta continuă, încă nu știm de ce s-a rupt cablul în primul rând", a spus Bossi.

Perocchio le-a spus reporterilor că habar nu avea că frânele care ar fi trebuit să împiedice prăbușirea telecabinei atunci când cablul a cedat erau blocate.

„Am 21 de ani de experiență cu ascensoare care folosesc cabluri, știu că asta este ceva ce nu trebuie făcut niciodată”, a spus Perocchio.

Avocatul lui Nerini, Pasquale Pantano, a declarat reporterilor sâmbătă seara că eliberarea este binevenită, dar principalul lucru este să aflăm cine a fost responsabil pentru dezastru.