Cel puțin 14 persoane - dintre care cinci cetățeni israelieni - și-au pierdut viața, iar un copil se află în stare gravă la spital, după ce o telecabină s-a prăbușit duminică în Italia, căzând 20 de metri în gol. Tragedia a avut loc în staţiunea Stresa din regiunea Piemont, în nordul Italiei, pe malul lacului Maggiore.

Accident de telecabina in ItaliaFoto: Handout / AFP / Profimedia

UPDATE 23.00 Bilanțul a urcat la 14 morți, informează Reuters. Un copil de află în stare gravă la spital, potrivit sursei citate.

Celălalt copil care fusese internat la terapie intensivă în stare critică a decedat în urma rănilor.

Ministerul de externe al Israelului a anunțat într-un comunicat că a fost informat de către autoritățile italiene că cinci cetățeni israelieni se numără printre victimele decedate în accident. Copilul internat în stare gravă în spital este de asemenea israelian.

UPDATE 18.55 Cel puțin 13 persoane au murit, iar alte trei au fost grav rănite, inclusiv doi copii, după ce o telecabină ce lega lacul italian Maggiore de un munte învecinat din Alpi s-a prăbușit duminică. Acest ultim bilanț a fost furnizat de oficiali locali și echipele de salvare, informațiile privind numărul victimelor fiind până acum contradictorii.

„Suntem devastați, în durere”, a declarat primarul din Stresa, Marcella Severino.

Aceasta a explicat, într-o declarație preluată de televiziunile italiene, că unele dintre victime au fost găsite prinse între fiarele cabinei de teleferic, iar altele au fost aruncate, în cădere, în zona împădurită.

O altă persoană rănită, un adult, a fost descoperită și transportată la spital cu elicopterul.

Legiștii au început să identifice victimele, iar printre acestea se află și cetățeni străini, a mai spus primărița, fără să ofere însă detalii.

Luca Cari, un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri, a declarat că încă nu se știe clar câte persoane se aflau în telecabină.

„Echipele noastre încă recuperează trupuri”, a afirmat el.

UPDATE 17.05 Nouă persoane au murit, duminică, în urma prăbușirii telecabinei, informează Reuters. De asemenea, doi copii răniți au fost duși la spital cu elicopterul - au anunțat anterior autoritățile italiene.

Linia de telecabine Stresa-Mottarone transportă localnici și turiști din celebrul oraș Stresa, aflat pe malul lacului Maggiore, până la o înălțime de aproape 1.400 de metri deasupra nivelului mării, pe vârful muntelui Mottarone, în circa 20 de minute, notează Reuters.

„Accident grav la telecabina Stresa-Mottarone. Salvamont și alte echipe de salvare sunt la fața locului. Au intervenit și două elicoptere ambulanță”, a anunțat pe Twitter serviciul de salvare montană.

Potrivit agenției italiene de știri ANSA, telecabina transporta 11 persoane, iar doi copii au fost duși cu elicopterul la spitalul din Torino.

UPDATE: Cei doi copii, cu vârsta de 5 și respectiv 9 ani, sunt de altfel singurii supraviețuitori ai accidentului.

„Acesta este bilanțul final (nouă morți și doi copii răniți - n.r.), având în vedere că telecabina transporta 11 persoane când s-a produs dezastrul”, a declarat Simone Bobbio, purtător de cuvânt al serviciului salvamont pentru regiunea Piemont, pentru agenția Reuters.

„Este un accident foarte grav”, a declarat anterior un alt purtător de cuvânt al serviciului salvamont, Walter Milan.

„Echipele de intervenție au ajuns imediat după prânz la locul unde cabina căzuse de la mare înălțime și zăcea zdrobită la pământ”, a adăugat Milan.

Linia de transport a fost redeschisă recent după ridicarea restricțiilor contra epidemiei de coronavirus.