Liderul autoritar al Belarus, Aleksandr Lukașenko, merge vineri în Rusia pentru a cere ajutorul lui Vladimir Putin, urmând să se întâlnească cu acesta la reședința de la Marea Neagră, Soci, informează Euronews. Discuțiile au loc în contextul sancțiunilor anunțate de liderii UE, după ce Lukașenko a dispus deturnarea avionului Ryanair pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuțiile vor viza relațiile economice, după cum a precizat Kremlinul care a luat apărarea liderului de la Minsk, precizând că nu are niciun motiv să pună la îndoială explicațiile oficiale ale autorităților din Belarus care au pretins că avionul a fost forțat să aterizeze pe aeroportul din capitală din cauza unei așa-zise amenințări cu bombă.

Nicio bombă nu a fost identificată la bordul aeronavei înregistrate în Polonia care efectua un zbor de la Atena la Vilnius. În plus,amenințarea cu bombă a venit după interceptarea avionului de către aviația militară.

În schimb, imediat după aterizare, jurnalistul Roman Protasevici și prietena sa, rusoaica Sofia Sapega, au fost arestați.

UE a dispus interzicerea folosirii spațiului său aerian de către Belarus și a făcut apel la ocolirea spațiului bielorus, mai toate companiile urmând recomandările Bruxelles-ului. Alte sancțiuni vizează sectorul economic.