Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande care desparte Mexicul de Statele Unite se află zeci de cetățeni români de etnie romă, arată o investigație a agenției Reuters.

Sute de migranti romani de etnie roma traverseaza granita dintre Mexic si SUAFoto: John Moore / Getty Images / Profimedia Images

Aceștia ies în evidență fiind în general mai înalți, femeile purtând rochii înflorate în timp ce bărbații adidași și treninguri.

Reuters scrie că agenții vamali i-au prins în apropierea fluviului și au încercat să vorbească în spaniolă cu ei. După un moment de pauză romii au explicat într-o engleză stricată că sunt români.

Zeci de cetățeni români de etnie romă au traversat recent granița Mexic-SUA din sudul statului Texas în ultimele săptămâni pentru a cere azil, jurnaliștii de la Reuters observând grupuri numeroase formate din acești migranți traversând fluviul Rio Grande pe plute de mai multe ori în luna mai.

Un fotograf al agenției de presă a relatat că a văzut aproape 200 de romi români traversând granița în diferite puncte de-a lungul graniței dintre Mexas și Texas, mulți dintre aceștia făcând parte din familii extinse de 10-15 persoane.

Migranții intervievați de Reuters au afirmat că au fugit de rasismul din România pentru a cere azil în Statele Unite.

FOTO: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Număr record

Agenții vamali americani au prins până acum 2.217 de români la granița de sud a SUA în 2021, de aproape 10 ori mai mulți decât cei 266 din 2020, potrivit datelor Biroului de Vamă și Protecție a Frontierelor din SUA.

Peste 2.000 de români au traversat această graniță a SUA și în 2016 dar numărul din acest an se pare că va fi cel mai mare din 2007, primul an pentru care sunt valabile date defalcate pe cetățenie.

Margareta Matache, director pentru programe adresate romilor la Centrul pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, afirmă că numeroși romi fug din țara noastră pentru a scăpa de persecutare și sărăcie, numărul acestora crescând recent din cauza pandemiei de COVID-19.

„În prezent politicile și propunerile de politici ale SUA oferă speranță pentru politici mai umane și corecte, inclusiv pentru imigranți”, afirmă Matache.

„Ei (romii) caută o viață mai bună și un loc unde nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect”, mai susține aceasta.

Agenția Reuters notează că numeroși imigranți români zboară de la Paris la Mexico City ca turiști deoarece nu au nevoie de o viză pentru a intra în Mexic.

Traficanții de persoane îi duc apoi cu autobuzul la granița SUA unde traversează fluviul Rio Grande cu plute improvizate sau alte ambarcațiuni.

Citește și: